MENÜ

AKI: az év elején 45 százalékkal nőtt a mezőgazdasági gépek értékesítése

Agro Napló 2023.06.15.

Magyarországon az idei első negyedévben 90,7 milliárd forintért vásároltak mezőgazdasági gépeket és eszközöket a termelők, a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva 45%-kal nőtt az eladások összértéke.

 

Olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban. Az összes értékesítésből a traktorok 38 százalékkal, a gabonakombájnok 14 százalékkal részesednek. Az alkatrészvásárlás a tavalyival csaknem azonos szinten alakult, összege elérte a 19,4 milliárd forintot. A közleményből kiderül, hogy a mezőgazdasági gépek értékesítése 2016 óta majdnem minden negyedévben nőtt. Éves összevetésben különösen a tavalyi emelkedés jelentős, de 2023 első három hónapja alapján az idei még nagyobb mértékű – értesült a közleményből az Agro Napló.

Az AKI az idei forgalomnövekedést a pályázati lehetőségekkel, az előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel magyarázta. Az értékesítés felfutásához az is hozzájárult, hogy a termelés hatékonyságának javítását segítő tavalyi kiírásokból 2023 elejére lett meg a gépek átadása. Az adatok alapján az AKI úgy véli, hogy a magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű eszközök alkalmazására.

A közlemény szerint a mezőgazdaság világszinten korszerűsödik, ezzel együtt belföldön is évek óta egyre jelentősebb a magasabb színvonalú, nagyobb teljesítményű eszközök forgalma. A termelőket technológiaváltásra ösztönzi a klímaváltozás és a munkaerőhiány is. A fejlesztések üteme az új agrártámogatási ciklus forrásainak köszönhetően valószínűleg nem csökken ezután sem – tették hozzá.

Az összesítés 170 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült. A felmérésben a mezőgazdasági termelők számára közvetlenül értékesített mezőgazdasági gépek adatai szerepelnek – olvasható az AKI összefoglalójában.

 

(Forrás: MTI)