MENÜ

Agrártárca: nem puhítás a GMO-mentesség szabályainak változása

2017.04.13.

Továbbra is zéró tolerancia van érvényben a génmódosított összetevőktől mentes termékek jelölésénél. A jövőben is csak azok az áruk jelölhetők GMO-mentesként, amelyekben 0,1 százalék alatt marad a GMO-tartalom – nyilatkozta a Magyar Időknek Nagy István, az FM miniszterhelyettese.

Nem puhítja fel a kormány a génmódosítás-mentes jelölésre vonatkozó feltételeket, a nemrég elfogadott rendeletmódosítással csupán a vonatkozó uniós jogszabályhoz és a nemzetközi gyakorlathoz igazítják a takarmányokban megengedett génmódosított összetevők határértékét – hívta fel lapunk figyelmét Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Mint mondta, a módosítás révén a jogszabály a takarmányoknál is igazodik a Duna menti régió országainak GMO-mentes jelölésre vonatkozó szabályzatához, ami nem zárja ki olyan takarmányok felhasználását, amelyekben a véletlenszerű GMO-tartalom elhanyagolható, azaz nem haladja meg a 0,9 százalékot.

– Elengedhetetlen volt, hogy a takarmányoknál kompromisszumot kötünk, igazodva a nemzetközi szabályozáshoz. A magyar szóját ugyanis Ausztriában dolgozzák fel, ahol a megengedett GMO-tartalom 0,9 százalék – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: a szaktárca reálisan teljesíthető feltételeket szabott a génmódosított összetevőt nem tartalmazó termékekre vonatkozóan. Kiemelte ugyanakkor, hogy GMO-mentes jelölést továbbra is csak az az áru kaphat, amelyben a génmódosított összetevők aránya kevesebb mint 0,1 százalék.

A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy jó néhány országban – például Németországban, Ausztriában, Szlovéniában – létezik önkéntesen használható jelölés. Ezekben az államokban jellemzően a GMO-lobbisták harcoltak azért, hogy a jelölés kritériumai betarthatatlanul szigorúak legyenek, következésképpen senki ne tudja használni azt a termékein. – Fontos, hogy olyan feltételeket szabjunk, amiket a gyártók teljesíteni tudnak.

Ha a szabályozásunk szigorúbb, akkor azokat a hazai előállítókat hozzuk hátrányba, akik Magyarországon GMO-mentes élelmiszereket állítanak elő. – emelte ki Nagy István. Megjegyezte: a módosítással azt is elkerüljük, hogy a hazai szereplők az osztrák vagy német rendszerben tanúsíttassák magukat és a magyar helyett a külföldi jelöléssel ellátott termékeiket hozzák forgalomba.

A szaktárca a GMO-mentes stratégia új elemeként rendeletben szabályozta a génmódosított összetevőt nem tartalmazó élelmiszerek jelölhetőségét. A rendelet alapján lehetővé vált, hogy a nem génmódosított alapanyagokból készült élelmiszerek, az ilyen takarmánnyal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej és méz csomagolásán feltüntessék ezt a tényt. Következő lépésként a tárca védjegyként is bejegyzi majd a jelölést.