MENÜ

Agrárképzések fejlesztését szolgáló együttműködés Baranyában

Agro Napló 2020.07.10.

Az agráriummal kapcsolatos képzések fejlesztését szolgáló együttműködési megállapodást kötött a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) július elején.

Fotó: univpecs.com

 

A megyei helyhatóság a szerződéssel kapcsolatban azt ismertette – tette közzé az MTI Baranyából küldött tudósítása -, hogy  a megállapodás értelmében a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara a jövőben a hagyományos oktatási programok mellett pécsi központtal, vajszlói kutatóbázissal végzi a települési és térségi felnőtt- és átképzési projektek szakmai koordinációját.     

Szécsi Gábort, a kar dékánját idézve kiemelték: az együttműködéssel nagyobb lehetőség nyílik a helyi gazdasági szereplők igényeire hangolt, piacképes képzések folytatására, valamint az átfogó vidékfejlesztés, a kultúrtáj-gazdálkodás hosszú távú tervezésére és működtetésére, emellett közös marketingstratégiát is kialakítanak a résztvevők.     

A NAK képviseletében Rittlinger József, a szervezet megyei elnöke úgy vélekedett, hogy a kar által felvállalt és koordinált agrárképzések a jövőben a kamara és a megyei önkormányzat céljaival összhangban segíthetik Baranya és a régió gazdasági, társadalmi fejlődését, a helyben elérhető agrár-felsőoktatási kínálat megteremtését, a szakemberszükséglet biztosítását és a fiatalok helyben tartását.     

Őri László (Fidesz-KDNP), a megyei önkormányzat elnöke célként fogalmazta meg, hogy a mezőgazdasági hagyományokra építve, az egyetemi tudásbázisra támaszkodva, a megnyíló területfejlesztési forrásokat felhasználva új lendületet adjanak a helyi gazdaság számára. Úgy vélekedett, az egyik kitörési pont az agrárium fejlesztése, amely – megfelelő képzéssel együtt – a fiataloknak is stabil életpályát kínál Baranyában – tartalmazza a tájékoztatás.