MENÜ

Agrárkamarai fiatal gazda fórum Szolnokon

Agro Napló 2021.09.16.

Az agrárium szereplőinek napjainkban sok kihívással – például az éghajlatváltozás, vagy a digitalizációval – kell szembe néznie a generációváltással együtt, ezekre a nehézségekre való felkészítési céllal hívták össze a fiatal gazda fórumot, és a témák aktualitását és fontosságát mi sem igazolja jobban, mint hogy az eszmecserén csaknem kétszázan jelentek meg.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága szeptember első felében fiatal gazda fórumot szervezett Szolnokon, a Megyeháza dísztermében. A résztvevőket Berkó Attila kormánymegbízott, Hubai Imre a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Hubai Imre Csaba a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun Szolnok Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte.

A megnyitó gondolatok után Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár részletezte: a fiatal agrárszakemberek munkája meghatározza az agrárium helyzetét, amiben nagy szerepe van a hagyományok, és a jó gyakorlatok átadásának.

Ezután tájékoztatott arról, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében számos  pályázati forrás elérhető, amit az is alátámaszt, hogy a programban 2020-tól a két átmeneti évben 1570 milliárd forint áll rendelkezésére a mezőgazdaság minden szereplője számára. Jelezte: a tavalyi évtől kezdődően több pályázat is meghirdetésre került az állattartók, a kertészek, az őstermelők, a feldolgozók, valamint az önkormányzatok részére is, amelyekre a visszajelzések alapján nagy az érdeklődés. A jövőben várhatóan még fagyvédő gépek beszerzésére, takarmány-előállító üzemek fejlesztésére, valamint falusi turizmus támogatására is hirdetnek meg pályázatokat – mondta a helyettes államtitkár.

 

nak_fiatal_gazda_fórum_kép_11

 

Majd Legény Ágnes a NAK agrárstratégiai szakértője ismertette várhatóan pár héten belül megjelenő új agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodással kapcsolatos pályázatokat. Az új pályázati kiírás sokban hasonlít az előző pályázati ciklusban meghirdetett feltételekhez, de például a földhasználati kritériumokban egyszerűsödtek az előírások. A jelenlegi pályázatok kiírásának a célja, hogy az agrár-környezetgazdálkodásba bevont földterületek száma megduplázódjon, ezért pedig a pályázható összeget 40 százalékkal megemelték.

Szabó Endre a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrár-és Vidékfejlesztését Támogató Főosztály főosztályvezetője ismertette a Jász-Nagykun Szolnok megyei fiatal gazdák pályázati forrásainak felhasználását. Előadásában kiemelte a fiatal mezőgazdasági termelők támogatását, az ÚMVP keretében nyertes fiatal gazda pályázatot, valamint a VP Fiatal gazda pályázattal kapcsolatos tapasztalatikat.

 

nak_fiatal_gazda_fórum_kép_12

 

Mészáros Gábor, pedig a KITE Zrt. precíziós gazdálkodási rendszerfejlesztési igazgatója a digitalizáció és precíziós gazdálkodás lehetőségeiről beszélt. A fórumon részt vett F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, aki szintén megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

Hubai Imre Csaba a NAK Megyei Szervezetének elnöke megköszönte a fórum résztvevőinek a jelenlétet, és sikeres gazdálkodást kívánt a fiatal gazdálkodóknak.