Agrárkamarai együttműködés Üzbegisztánnal

Agro Napló
A napokban aláírták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Üzbég Köztársaság Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztési Állami Bizottság együttműködési megállapodását, amelyet magyar részről Győrffy Balázs, a NAK elnöke látott el kézjegyével.

A térség országai az elmúlt években egyre fokozódó érdeklődést mutatnak a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák iránt. Így készek – kormányzati segítség mellett – piacaikat megnyitni a magyar cégek előtt, befektetéseket ösztönözni. Mivel Magyarország számos területen exportképes tudással és technológiával rendelkezik, így a piaci lehetőségek konkrét feltárása előnyös lehet magyar vállalkozásaink számára.

Az érdeklődést bizonyítja az is, hogy közel egy éves közös munka után, július közepén került sor Üzbegisztánban a NAK és az Üzbég Köztársaság Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztési Állami Bizottság együttműködési megállapodásának aláírására. A kapcsolat kialakítás előnyös a NAK tagjai – cégek, vállalatok, szervezetek, gazdák – és az üzbég fél számára is, mert lehetőséget ad a kereskedelmi, gazdasági és tudományos kapcsolatok kiszélesítésére az üzbég és a magyar vállalkozások között. A most aláírt, 5 éves időtartamra vonatkozó megállapodás együttműködést tesz lehetővé többek között: a közös beruházási projektek megvalósítására, az új technológiák és innovációk alkalmazása ráévén a szarvasmarha-tenyésztés és az állattenyésztésből származó hulladékok feldolgozása területén.

Emellett szó lehet még közös beruházások megvalósításáról a kombinált állati takarmány-előállításban. De az állattenyésztés fejlesztésével kapcsolatos statisztikai, technikai és tudományos információk cseréje is lehetőséget látnak a felek tudományos és állami szervezetei között. A továbbképzés területén az üzbég szakemberek számára a szarvasmarha-tenyésztés, az állattenyésztési hulladékok feldolgozása és a kombinált állati takarmány-előállítási ismeretek átadása lehet ígéretes terület az együttműködésre Magyarország számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!