Agrárgazdasági együttműködésről egyeztetett az FM helyettes államtitkára Brazíliában

Agro Napló
A magyar-brazil agrárgazdasági együttműködés megerősítéséről, az organikus termelési tapasztalataink átadásáról és a GMO-mentes szója behozatalának lehetőségéről tárgyalt Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára Brazíliavárosban.

A Magyar-Brazil Vegyes Bizottság harmadik ülése után az FM képviselője elmondta, hogy brazil partnerei nyitottnak mutatkoztak a GMO-mentes termesztéssel összefüggő kutatási együttműködésre s megvizsgálják a nem génmódosított szója Magyarországra történő exportjának lehetőségeit.

A találkozóra a közelmúltban Latin-Amerika irányába is meghirdetett déli nyitás politikájában rejlő lehetőségek és a brazil féllel való konkrét együttműködési területek feltérképezése érdekében került sor. A világ hetedik legnagyobb gazdaságaként számon tartott, több mint kétszáz millió főt számláló ország kiváló gazdasági együttműködési lehetőségeket kínál Magyarország számára.

Szakáli István Loránd a vegyes bizottság ülésén kifejtette: a mezőgazdaság az a kiemelten fontos terület, amely meghatározó lehet a magyar-brazil kétoldalú gazdasági kapcsolatokban. A mostani tárgyalás kiváló alkalmat kínál a magyar földművelésügyi szaktárca és a brazil Halászati és Akvakultúra Minisztérium között 2013-ban aláírt együttműködési megállapodásban meghatározott témák továbbvitelére. Szükség van a kölcsönös együttműködés további elmélyítésére, különös tekintettel az édesvízi akvakultúra megteremtésében megkezdett közös munkát illetően.

Az 1980-as évek óta Brazíliában tevékenykedő magyar szakemberek jelentős mértékben járultak hozzá a brazíliai akvakultúra felemelkedéséhez, ami kellő alapot szolgáltat ahhoz, hogy ez az együttműködési terület további fejlődés elé nézzen. A magyar-brazil felsőoktatási, kutatási, innovatív kooperációkban rejlő további lehetőségek ugyancsak szorosabbá fűzhetik a két ország viszonyát.

A helyettes államtitkár rámutatott, Magyarország Alaptörvénye tiltja a génmódosított növények köztermesztését.

Szakáli István Loránd brazil tárgyalópartnere figyelmébe ajánlotta a minőségi termékeket előállító magyar mezőgazdaságot, melyek nélkül a magyar gasztronómia és konyhaművészet nem is létezhetne. Mindkét terület nagyban hozzájárulhat Magyarország és Brazília közötti gazdasági kapcsolatok további élénküléséhez.

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!