Agrár- és vidékfejlesztési támogatások tavaly

Agro Napló
Az agrárium és a vidék fejlesztését támogató intézkedésekre összességében 802,2 milliárd forintot fizettek ki a múlt évben – tette közzé összegzését a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Agrárgazdasági Kutató Intézete (AKI) Pénzügyi Hírlevelének idei első számában.

Az összefoglaló kitér rá: az Agrárminisztérium (AM) fejezetén kívül szerepel, de az agrártámogatásokhoz kapcsolódik a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés. Az adókedvezmény összege 2019-ben elérte a 27,8 milliárd forintot. (A Pénzügyi Hírlevél pénzforgalmi szemléletben készül, így csak a múlt év december 31-ig teljesült kifizetéseket tartalmazza – jegyzik meg az elemzés készítői)

A 2019-es támogatási összeg 131,6 milliárd forinttal volt több az előző évi kifizetéseknél. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások – ez 480,8 milliárd forintot tett ki – domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között, az előző évhez képest 99,0 milliárd forinttal nőttek. A növekedés hátterében részben az áll, hogy 2018 végén a területalapú támogatásoknak csupán egyharmadát folyósították előlegként. A 2018-as egységes kérelmek után járó támogatások fennmaradó részét 2019 első félévének végéig kapták meg a gazdák, ugyanakkor a tárgyévi előlegfizetés jelentős mértékű volt.

A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében nyújtott támogatások 2018-hoz képest 29,0 milliárd forinttal emelkedtek, így 204,6 milliárd forint kifizetés teljesült a tárgyévben. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében 3,4 milliárd forinthoz jutottak a gazdálkodók. A nemzeti támogatások jogcímeire 90,7 milliárd forintot vehettek igénybe a kedvezményezettek.

A piaci és egyéb támogatások 4,3 milliárd forintos növekedése elsősorban a belpiaci intézkedésekhez köthető, amelyből a borászati ágazat is 3,7 milliárd forinttal több kifizetésben részesült.

A közvetlen támogatások agrár- és vidékfejlesztési támogatásokon belüli aránya az előző évi 56,9 százalékról 59,9 százalékra nőtt. A vidékfejlesztési és halászati programok részesedése az előző évi 26,6 százalékról 25,9 százalékra mérséklődött 2019-ben. A piaci támogatások részaránya nem változott, 2,8 százalék volt, a nemzeti támogatásoké pedig 2,4 százalék ponttal csökkent az előző évi 13,7-ről 11,3 százalékra a múlt évben.

Tavaly az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében folyósított 802,2 milliárd forint támogatási összeg 82,7 százaléka (663,4 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 17,3 százalékát (138,8 milliárd forint) pedig hazai költségvetésből fizették ki. Az uniós társfinanszírozással megvalósult támogatások esetében az uniós kifizetések aránya 77,9 százalékot tett ki, míg a támogatások további 22,1 százalékát nemzeti költségvetésből folyósították – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!