Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Agro Napló
Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tavaly nyáron az EFSA a délkelet-európai országokban indította el az ASP szemléletformáló kampányt. A programban az „aggodalomra okot adó régió”, azaz azon országok hatóságai vettek részt, amelyek szomszédságában a betegség már megjelent, ezek Albánia, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Görögország, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Szlovénia. Az EFSA most elsősorban a sertéstartó gazdákat célozva kiterjeszti a kampányt Magyarországra, Bulgáriára, Csehországra, Litvániára, Lettországra, Lengyelországra, Szlovákiára, Észtországra és Romániára.

„Tudományos szervezetként fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy olyan értékeléseket készítsünk, és olyan ajánlásokat tegyünk, amelyek segíthetnek az afrikai sertéspestis által fenyegetett országoknak megvédeni állataikat és gazdaságaikat” – mondta Nikolaus Kriz, az EFSA állat- és növény-egészségügyi egységének vezetője. „Tavaly úgy döntöttünk, hogy a tudományos ismereteinket a helyszínre, egy gyakorlatiasabb szintre visszük és megmutatjuk, hogy az EFSA elkötelezetten segít a gazdáknak és másoknak, akik e szörnyű betegség árnyékában élnek. A kampányt jól fogadták az első körbe bevont országok, ezért most még több érintett figyelmét szeretnénk felhívni a felismerés, a megelőzés és a bejelentés fontosságára.”

A kampány kiegészíti az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek folyamatos erőfeszítéseit, amelyek célja a betegség felszámolása Európában.

Mi az az afrikai sertéspestis?

Az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) egy, a házisertéseket és vaddisznókat érintő, vírus okozta betegség. A vírus ártalmatlan az emberre, de számos országban jelentős gazdasági kárt okozott már. Nincs ellene oltás, ezért egy járványkitörés nagy számú házisertés leölését teszi szükségessé az érintett területeken.

Célok és célközönség

A kampány a házisertésekkel és a vaddisznókkal kapcsolatba kerülő embereket és csoportokat, különösen a sertéstenyésztőket célozza, és segíti az ASP felismerését mind a 18 országban. Megvalósítása a helyi hatósági és szolgáltató állatorvosok, gazdálkodói csoportok, vadásztársaságok, határrendészet és más érintett szervek felbecsülhetetlen segítségével zajlik.

Felismerés, megelőzés, jelentés

Az ASP-járvány pusztító hatásai miatt a felismerés, a megelőzés és a jelentés kulcsszerepet játszik a betegség megfékezésében. Ezek a kampány kulcsszavai.

Az EFSA a kampány során többek között tájékoztatókat, infografikákat, használatra kész közösségimédia-bejegyzéseket oszt meg. Bővebb információt a kampány webhelyén talál: www.efsa.europa.eu/StopASF.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!