A vidék biztonságáért együttműködik az agrártárca az Országos Polgárőr Szövetséggel

Agro Napló
A vidék biztonságáért együttműködik az agrártárca az Országos Polgárőr Szövetséggel – jelentette be Feldman Zsolt a VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemlén Táborfalván.
Fotó: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária

Az Agrárminisztérium (AM) összegzése az eseményről megállapítja: vagyonában is egyre gyarapodik a magyar vidék, melynek védelme minden ott élő számára fontos. Különösen a tanyás térségek, mezőgazdasági külterületek személy- és vagyonvédelmében nyújtanak jelentős segítséget a polgárőrök áldozatos munkájukkal – teszik hozzá.

Az AM mezőgazdaságért felelő államtitkára az ünnepi eseményen jelentette be: a szaktárca és az Országos Polgárőr Szövetség új közös programot indított. A „Külterületek biztonsága, környezetünk védelme” elnevezésű program fő célkitűzése, hogy megelőzzék a mezőgazdaságot érintő jogsértéseket, különösen a zártkerti és külterületi termőföldeken elkövetett lopásokat – mondta Feldman Zsolt. Hangsúlyozta: ennek érdekében kiemelten fontos a települések közigazgatási területén működő mezei őrszolgálatokkal a közös szolgálat hatékonyságának a növelése, a polgárőri és a mezőőri tevékenység összehangolása.

Az Agrárminisztérium erre a célra ebben az évben 40 millió forintot ad a polgárőrszövetségnek részben a lovas polgárőrök képzésére, eszközbeszerzésre és a külterületi szolgálat működési költségeire. Az együttműködéstől azt reméli a szaktárca, hogy a külterületen élők nagyobb biztonságban tudhatják magukat, vagyontárgyaikat valamint terményeiket is - mondta Feldman Zsolt.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az esemény fővédnöke a Kincsem Nemzeti Lovasprogramot méltatva úgy fogalmazott: élénkül a magyar lovasélet, és ez jelentős mértékben az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának is köszönhető. Mint mondta: a Táborfalván rendezett eseményen is mintegy 180 lovas vett részt, bemutatva, hogy sokan vállalják az önkéntes munkát. A szövetség országosan mintegy 850 lóval lát el figyelőszolgálat, hozzájárulva a vidéken élők biztonságához – mondta Lezsák Sándor.

A VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemlének és Kúltúrtörténeti Lovassági Napoknak nem véletlenül adott otthont Táborfalva – mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára. Emlékeztetett: ez volt a helyszíne a hajdani örkénytábori Magyar Királyi Lovaglótanár-képző és Hajtóiskolának; a szóban forgó helységnév 1944-ig mértékadó volt a világ lovas életében. A mostani esemény ezt a hagyományt kívánja továbbéltetni – húzta alá az államtitkár, olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!