A versenyképesség növelése a magyar mezőgazdaság legfontosabb feladata

Agro Napló
Több mint 17 százalékkal bővült a mezőgazdasági beruházások növekedési üteme az idei első félévében – közölte az agrárminiszter a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének regionális szakmai napján, Bekecsen.
Fotó: Fekete István/AM

A kormányzati hírportál arról tájékoztatott, hogy Nagy István az eseményen megtartott előadásában arra hívta fel a figyelmet: a mezőgazdasági termelés versenyképességét rövid távon is növelik a Vidékfejlesztési Program (VP) beruházási támogatásai. Emellett az évente mintegy 400 milliárd forintos nagyságrendet képviselő közvetlen források és a csaknem 100 milliárd forintot kitevő nemzeti támogatások szintén javítják a gazdálkodók pénzügyi helyzetét. Kiemelte: a magyar agrárium csak akkor lehet sikeres, ha minél több fiatal érzi, hogy megtalálja benne hivatását.

A tárcavezető emlékeztetett: szeptember végén indult el a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti célú beruházási hitelekhez kapcsolódó új kamattámogatási program. A kezdeményezésnek köszönhetően az Agrárminisztérium (AM) 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást az elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó fejlesztést megvalósító kis- és középvállalkozásoknak, valamint az erdészeti célú beruházást és mezőgazdasági termék feldolgozást megvalósító kkv-k, illetve nagyvállalkozások számára.

Kifejtette: Magyarországon a szarvasmarhák száma idén júniusban éves összevetésben meghaladta a 890 ezret, ami 2010-hez képest több mint 25 százalékos növekedést jelent. Az állatállomány többségét a gazdasági szervezetek tartják, de a húshasznú állomány bővülésével párhuzamosan előtérbe kerül az egyéni gazdaságok szerepe. Az Európai Unió élő marha termelése évek óta stabilan csaknem 8 millió - tette hozzá Nagy István

Az agrártárca vezetője szerint, a húsmarha ágazat versenyképességének javítása több tényezőn múlik: a szervezettség növelésén; a betegségek megelőzésén; a hatályba lépő új EU-s és a kapcsolódó hazai állattenyésztési jogszabály előírásainak való megfelelésen; a támogatási és fejlesztési lehetőségeken, valamint a piaci szereplők együttműködésén.

Jelezte továbbá azt is: a minőségi marhahús-termelés és a fogyasztás ösztönzése meghatározza az ágazat jövőjét, a fejlődés és fejlesztés irányát. Bár a húsmarhatartás az utóbbi évek sikertörténete az állattenyésztés ágazatait tekintve, ugyanakkor hazánk versenytársai is fejlődnek a régióban. Ezért megkerülhetetlen és fontos feladat a termelési hatékonyság növelése - hangsúlyozta a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!