A versenyképes és fenntartható Európa jövője a GMO-mentes termelésben van

Agro Napló
Szilárd meggyőződésünk, hogy a versenyképes és fenntartható Európa jövője a GMO-mentes termelésben van – hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Milánóban a nemzetközi mezőgazdasági fórumon.

Történelmi jelentőségűnek nevezte Nagy István, azt hogy ebben az évben megszületett a genetikailag módosított szervezetek köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás.  Így a tagállamok végre szuverén módon, szabadon dönthetnek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. Ennek az irányelvnek a magyar jogrendbe történő átültetését az Országgyűlés nemrégiben elsöprő többséggel szavazta meg. Ezzel Magyarország elsőként ültette át az irányelvet nemzeti jogrendjébe- húzta alá Nagy István.

Leszögezte: lépéseket kell tenni a GMO-s import takarmány-függőségünk csökkentésére, azért hogy az uniós gazdálkodók a saját maguk által megtermelt GMO-mentes takarmánnyal biztosíthassák élelmiszereink tisztaságát.

Nagy István arra is kitért, hogy Magyarország célja, hogy a GMO-mentes termékeket mindenki számára elérhetővé tegye. Hazánk még ebben az évben szeretné megvalósítani, hogy a húst, halat, tojást, tejet, mézet, és a takarmányt GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon. Mindezekkel elérhető, hogy még több eszköz legyen a kezünkben a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzésére.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!