MENÜ

A tudatos vásárlás hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez

Agro Napló 2020.10.19.

A koronavírus-járvány alatt a hazai agrárium ütésállónak bizonyult és a mezőgazdaságban dolgozók kitartásának köszönhetően bőven jutott elegendő élelmiszer a magyarok asztalára – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett élelmiszerkonvoj-felvonulás városligeti állomásán Budapesten, október közepén

Fotó: MTI

 

A szaktárca közlése alapján – amit eljuttatott lapunknak – a rendezvényen, amin részt vett Vladimir Rakhmanin, a Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) főigazgató-helyettese és Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke is, a helyettes államtitkár kiemelte: a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes.

Hozzátette: az elmúlt időszakban különösen felértékelődött a helyi piacok, és a hazai élelmiszer szerepe, a rövid ellátási láncok és a tudatos vásárlás hozzájárulnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez is. Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy az élelmezési problémákat helyben, fenntartható programokkal kell orvosolni. Nem az elvándorlás, hanem az élelmiszertermelés helyi fejlesztése és a képzés ad gyógyírt az éhezésre. Az egyszeri segélyakciók fontosak – különösen egy világjárvány idején – de akkor igazán jó a segítség, ha tartós a hatása: minden nemzetközi program tervezésekor érdemes e szempontot figyelembe venni. 

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett: Magyarország hosszú évtizedek óta támogatja a világélelmezés ügyét és a kormány fontosnak tartja a FAO működését. Az Agrárminisztérium FAO ösztöndíjprogramja nagy sikerrel működik. Évek óta, 41 fejlődő országból, több száz hallgató Master’s szintű tanulmányokat végzett magyar agráregyetemeken. A fejlődő országok ösztöndíjas diákjai hazájukba visszatérve részt vesznek az éhezés elleni harcban és nagyon fontos szövetségeseink lehetnek a kétoldalú élelmiszeripari és agrár-együttműködésekben is. Emellett a „helybe visszük a segítséget” elvnek megfelelően Magyarország 2017 óta agrár-szaktanácsadási projektet valósít meg Ugandában.

A közel 40 éve magyar kezdeményezésre kijelölt Élelmezési Világnap alkalmából – ahogy 2005 óta minden évben – október közepén több mint 20, élelmiszerrel megrakott kamion haladt át Budapest történelmi belvárosán. A FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett adománykonvoj – egy rövid megálló után a Hősök terén – 90 tonnányi adománnyal az Élelmiszerbank raktára felé vette az irányt.

Az Élelmezési Világnap immár Világélelmezési Hétté bővült. Idén a COVID-19 járvány miatt az agrártárca egy videó-pályázattal járult hozzá az Élelmezési Világnap népszerűsítéséhez – tartalmazta az ismertető.