A növénybiztosítást érdemes már az EK-időszak előtt megkötni

Agro Napló
A növénybiztosítást érdemes már az egységes kérelmek (EK) beadásának időszaka előtt megkötni – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mivel kiemelt figyelmet fordítnak a növénybiztosítási szolgáltatásra, jelzi a köztestület.

A tájékoztatás szerint a gazdálkodók a falugazdászok segítségével akár kilenc káreseményre vagy azok kombinációjára is szerződhetnek. Mindezt még a hamarosan induló egységeskérelem-beadási időszak előtt is megtehetik.

Néhány hét múlva indul az egységes kérelmek (EK) beadása. Fontos tudni, hogy az Európai Unió támogatja az öngondoskodást, ezért még az EK-időszak kezdete előtt érdemes kiválasztani, hogy hol akarják a gazdálkodók megkötni növénybiztosításukat. Az EK-felületén kipipálva a megfelelő jelölőnégyzetet a kérelmet beadó jogosulttá válik akár 70 százalékos utólagos díjtámogatásra a megfelelő növénybiztosítások megfizetett díjai után.

A NAK tagjai számára folyamatosan bővülő, minőségi szakmai szolgáltatásokat rendszeresített, ezek közé tartozik a biztosításközvetítés is, aminek fő célja, hogy a leginkább agrár-specifikus biztosításokat kínálhasson tagjai részére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által engedélyezett biztosításközvetítő cégként működő NAK Biztosításközvetítő Kft. minden olyan biztosítóval kapcsolatban van, amelyiknél Magyarországon van növénybiztosítás, ezért is tudják a falugazdászok az ügyfelek számára legkedvezőbb ajánlatot adni, egyúttal segítségükkel megbízhatóan, szakszerűen elintézni a növénybiztosítási ügyeket.

Minden köztermesztésben előforduló növényre, növényenként akár kilenc káreseményre (jégeső, vihar, aszály, felhőszakadás, mezőgazdasági árvíz, tűz, illetve téli, tavaszi vagy őszi fagy), illetve azok tetszőleges kombinációjára köthető biztosítási védelem. A NAK Biztosításközvetítő Kft. segítségével kötött biztosítások előnye, hogy egyes esetekben az állam akár 70 százalékban is támogatja a biztosítás díját.

A kamara tagjai számára kiemelkedő ajánlat a NAK Biztosításközvetítő Kft. és az egyik vezető agrárbiztosító megállapodása alapján az a konstrukció, amely megdőléses viharkárok esetén felmerülő többletköltségekre – kizárólag a NAK-on keresztül – egyedi záradék keretében nyújt kiegészítő fedezet a szántóföldi növényekre a jég- és viharkockázatok együttes biztosítása esetén – tette közzé a köztestület.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!