A mezőgazdasági kkv-k kevésbé borúlátóak egy friss felmérés szerint

Agro Napló
A magyarországi vállalkozások az inflációtól elmaradó, átlagosan 8,3 százalékos árbevétel- és 3,3 százalékos profitnövekedéssel számolnak a következő egy évben – közölte a K&H.

Az augusztus-szeptemberben készült K&H kis- és középvállalkozás bizalmi index összeállításában 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit kérdezték meg.

A közlemény idézte Rammacher Zoltánt, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetőjét, aki elmondta az elmúlt egy évre jellemző 10 százalék feletti várt árbevétel-növekedés trendje véget ért. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a magas infláció miatt a kkv-k már forgalomcsökkenéssel számolnak – értesült a közleményből az Agro Napló.

Rammacher Zoltán a közleményben arra is kitért, hogy a cégek most kezdik ténylegesen beárazni a jelenlegi gazdasági helyzetet. Ezt mutatja, hogy a várt profitnövekedés mértéke csaknem felére, 6,9 százalékról 3,3 százalékra zsugorodott az előző negyedévhez képest. Ennél magasabb nyereséggel mindössze a cégek 19 százaléka számol, miközben az előző negyedévben ez az arány még 34 százalék volt. Év vége felé közeledve azonban a profit valós mértéke a forintárfolyam-gyengülés és a költségek folyamatos emelkedése miatt még ennél is alacsonyabb lehet – mondta a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

A vállalkozások cégmérettől függetlenül alacsonyabb nyereségnövekedéssel számolnak. Az ágazatok közül a mezőgazdasági és ipari cégek a legkevésbé borúlátóak, míg a kereskedelem az átlaggal szinte megegyező, a szolgáltató szektor pedig mindössze 2 százalékos profitbővülést vár.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!