A mezőgazdasági járműveknél nem csökkent a kereslet

Agro Napló
A Rába Járműipari Holding Nyrt. 64,3 milliárd forint árbevételt ért el 2022-ben, 38,6%-kal többet az előző évinél – tette közzé a járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 5,5 százalékkal, 4,6 milliárd forintra nőtt tavaly az előző évihez képest.

Az üzemi eredmény 2,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2022-ben meghaladta a 2 milliárd forintot. Az üzemi eredményhez valamennyi leányvállalat nyereséges operációval járult hozzá: a futómű üzletág 418 millió forint, az járműalkatrész üzletág 785 millió forint, a jármű üzletág pedig 355 millió forint üzemi eredményt ért el – értesült a közleményből az Agro Napló.

A nettó pénzügyi eredmény ugyanakkor meghaladta az 1 milliárd forint veszteséget, a 2021-es 208 millió forintos veszteség után.

A jelentés szerint elsősorban az ukrajnai háború elhúzódása miatt hosszú távon számolni kell a gazdasági környezet bizonytalanságával, valamint az európai gyártási költségek drasztikus növekedésével. Tavaly a második fél évben az energia és a munkaerő ára korábban soha nem látott szinteket ért el, ami rekord mértékű nyomást gyakorolt a működési tevékenység eredményességére – írták.

A katonai konfliktus a járműiparban elsősorban az európai személygépkocsi-szegmensben éreztette negatív hatását. Az európai haszongépjármű és a globális mezőgazdasági szegmensekben a kereslet nem csökkent, így 2022-ben a Rába valamennyi fő haszongépjármű-piacán a kereslet meghaladta az egy évvel korábbi szinteket – jelezte a vállalat.

A Rába csoport a költségek növekedését a vevőkre a szerződésekben rögzítetteknek megfelelően, illetve egyedi tárgyalások eredményeképpen döntő többségében negyedéves, komplettebb gyártású és hosszabb távú rögzített rendeléssel rendelkező termékek esetében nagyobb időeltolódással hárítja tovább. A számottevően és folyamatosan növekvő beszerzési árak, valamint a késletetett továbbhárítási lehetőségek miatt az inflációs nyomás a vállalatcsoport eredménypozícióját és fedezeti szintjét 2022-ben jelentős mértékben negatívan befolyásolta – közölték.

A jelentés szerint a Rába kiemelt célja, hogy a negatív hatásokat a növekvő költségek értékesítési árakban történő érvényesítésével mielőbb semlegesíteni tudja.

A Rába Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. A papír 1350 forinton zárt szerdán, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 1450, a legalacsonyabb 1020 forint volt.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!