A kukorica terméskilátásait rontotta leginkább az aszály Szolnok megyében

Agro Napló
Az őszi betakarítású növények közül a takarmányozási célú szemes kukorica terméskilátásait rontotta legnagyobb mértékben a nyári aszályos időjárás – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

Kiss Róbert szerint általános tapasztalat a megyében, hogy az őszi betakarítású növénykultúrákban a júliustól augusztus végéig tartó szárazság és hőség már most, a betakarítás előtt is a terméskiesés jeleit mutatja. A tavaszi elhúzódó vetés és hűvös időjárás következtében emellett a kapás növények fejlettsége jelentősen eltér egymástól.

Az optimálisnál később vetett kukorica sok területen teljesen elsárgult, csöveket nem nevelt. Szolnok megyében a takarmányozási célú szemes kukorica termést adó területe 41 447 hektár, termésátlaga az előzetes termésbecslések alapján 4,3 tonna körül alakul hektáronként. Kedvező időjárás esetén a betakarítás rövidesen elkezdődhet.

A 70 426 hektár termőterületet termesztett napraforgó a tavaszi belvíz miatt elhúzódó vetés következtében a kukoricához hasonlóan eltérő érési fázisban van – jelezte a szakember. Hozzátette: az időben elvetett állományok a vegetatív fejlődés legfontosabb szakaszában, május-júniusban megfelelő mennyiségű csapadékot kaptak, ezért a kukoricánál jobban tűrték a nyári forróságot és csapadékhiányt. Jelentősebb terméskiesés csak a később vetett parcellákban várható. Az előzetes termésbecslés alapján a megyei termésátlag 1,9 tonna lesz hektáronként, a napraforgó aratása a napokban kezdődik.

Kiss Róbert szólt arról is: az elkövetkező hetekben őszi árpából 23 ezer hektárt, míg őszi búzából mintegy 126 ezer hektárt szándékoznak vetni a termelők Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A száraz időjárás miatt a magágy-előkészítés eddig nem sokkal 14 000 hektárt meghaladó területen fejeződött be. A közelmúltban lehullott jelentősebb mennyiségű csapadék azonban várhatóan a vetéssel együtt ezt a munkát is felgyorsítja – fogalmazott.

Közölte: a gazdák terveiben megyeszerte 18 500 hektár repce vetése szerepel, melyből eddig mintegy 2200 hektár teljesült.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megérkezhet végre a csapadék?

Megérkezhet végre a csapadék?

A történelmi csapadékhiány közepette kedvező fordulatot mutatnak a középtávú időjárás előrejelzések. A jelenlegi hőhullámot lezáró frontrendszer lelas...

Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

Végre jöhet a csapadék!

Végre jöhet a csapadék!

A szombaton érkező hullámzó frontrendszer végre változást hozhat az időjárásban. Ehhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!