MENÜ

A kukorica terméskilátásait rontotta leginkább az aszály Szolnok megyében

2013.09.09.

Az őszi betakarítású növények közül a takarmányozási célú szemes kukorica terméskilátásait rontotta legnagyobb mértékben a nyári aszályos időjárás – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

Kiss Róbert szerint általános tapasztalat a megyében, hogy az őszi betakarítású növénykultúrákban a júliustól augusztus végéig tartó szárazság és hőség már most, a betakarítás előtt is a terméskiesés jeleit mutatja. A tavaszi elhúzódó vetés és hűvös időjárás következtében emellett a kapás növények fejlettsége jelentősen eltér egymástól.

Az optimálisnál később vetett kukorica sok területen teljesen elsárgult, csöveket nem nevelt. Szolnok megyében a takarmányozási célú szemes kukorica termést adó területe 41 447 hektár, termésátlaga az előzetes termésbecslések alapján 4,3 tonna körül alakul hektáronként. Kedvező időjárás esetén a betakarítás rövidesen elkezdődhet.

A 70 426 hektár termőterületet termesztett napraforgó a tavaszi belvíz miatt elhúzódó vetés következtében a kukoricához hasonlóan eltérő érési fázisban van – jelezte a szakember. Hozzátette: az időben elvetett állományok a vegetatív fejlődés legfontosabb szakaszában, május-júniusban megfelelő mennyiségű csapadékot kaptak, ezért a kukoricánál jobban tűrték a nyári forróságot és csapadékhiányt. Jelentősebb terméskiesés csak a később vetett parcellákban várható. Az előzetes termésbecslés alapján a megyei termésátlag 1,9 tonna lesz hektáronként, a napraforgó aratása a napokban kezdődik.

Kiss Róbert szólt arról is: az elkövetkező hetekben őszi árpából 23 ezer hektárt, míg őszi búzából mintegy 126 ezer hektárt szándékoznak vetni a termelők Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A száraz időjárás miatt a magágy-előkészítés eddig nem sokkal 14 000 hektárt meghaladó területen fejeződött be. A közelmúltban lehullott jelentősebb mennyiségű csapadék azonban várhatóan a vetéssel együtt ezt a munkát is felgyorsítja – fogalmazott.

Közölte: a gazdák terveiben megyeszerte 18 500 hektár repce vetése szerepel, melyből eddig mintegy 2200 hektár teljesült.

 

Forrás: MTI