A kormány az agrárközéposztály megerősítésén dolgozik

Agro Napló
A kormány az agrárközéposztály megerősítésén dolgozik, az a célja, hogy minél több fiatal gazda és családi vállalkozás kapjon földet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vasárnap az MTI-vel.

A szaktárca arra reagált, hogy az LMP-s Lengyel Szilvia szombaton bejelentette, pártja jogsegélyszolgálatot indít azoknak a gazdáknak, akik szerint visszaélések történtek földbérleti pályázatuk elbírálásakor. Az országgyűlési képviselő hivatkozott Ángyán József volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő jelentésére az állami földek bérbeadásáról, amelyet a vidékfejlesztési tárca korábbi államtitkára szerint a különféle érdekcsoportoknak juttatott területek aránytalan és igazságtalan elosztása, a családi gazdálkodók háttérbe szorítása jellemez.

    A minisztérium a közleményében azt javasolta, hogy az LMP ne csak Ángyán József jelentésére, hanem a tényekre is támaszkodjon. Hozzátették: 2010 előtt, a baloldali kormányok ideje alatt a 600 ezer hektáros állami földvagyont mindössze hatszáz szerződés fedte le. A mostani programban viszont több mint hatezer szerződés szerepel - emlékeztettek.

    A VM közlése szerint a kormányzat célja, hogy minél több fiatal gazda és családi vállalkozás kapjon földet. A Földet a Gazdáknak Program keretében megkötött szerződések száma a négyezerhez közelít, egy-egy gazda átlagosan 25 hektár szántó-, és mintegy 60 hektáros legelőterülethez jutott hozzá. A kormány eddig és ezután is az agrárközéposztály megerősítésén dolgozik - írták.

    Vajon mi lehet az oka, hogy a baloldali kormányok ideje alatt nem aggódott és nem képviselte a földpályázatokon vesztes gazdák érdekeit Lengyel Szilvia? Vajon miért nem és miért éppen a választások közeledtével érzi ennek szükségességét? Valóban egy jogsegélyszolgálat működtetése szerepel az LMP tervei között, vagy adatgyűjtésről van szó, ami az ellenzéki párt vidéki kampányát erősíthetné? - sorolta kérdéseit a szaktárca.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!