MENÜ

A héten a tárgyal a parlament a jövő évi költségvetésről

Agro Napló 2022.07.20.

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely kedden elfogadhatja az 2023-as költségvetési törvényjavaslatot.

 

Hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a kormány kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülés. Ezt követően három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések hangzanak el a parlamentben. A képviselők bizottsági jelentéseket és összegző módosító javaslatokat is megvitatnak – értesült a Telex közleményéből az Agro Napló.

Elsőként tárgyalják a 2023-as büdzsét, majd egyebek mellett a távszerencsejáték szabályain változtató egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról vitáznak. A napirenden szerepel az Európai Unió jövőjével kapcsolatban képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslat, amely többek közt azt kezdeményezi, hogy az európai parlamenti (EP-) képviselőket a nemzeti parlamentek delegálják.

Megvitatják az alaptörvény 11. módosítását, amely alapján 2024-től ugyanazon a napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások. Ez az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre. A frakciófinanszírozás átalakításáról is beszélnek a képviselők az országgyűlési törvény módosításának vitájában.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője júniusban a történelmi hagyományokra való tekintettel nyújtotta be javaslatát arról, hogy vármegyére nevezzék át a megyéket. Hogy mi lehet a módosítás valódi célja, és mindezzel hogyan adja fel a leckét az ellenzéki pártoknak a Fidesz, arról ebben a cikkben írt részletesebben a Telex.

Az Országgyűlés tavaszi, rendes ülésszaka június 15-ig tartott, azóta rendkívüli üléseken tanácskoznak a képviselők.

 

(Forrás: Telex)