A génmódosított takarmány-alapanyagok kiváltását szorgalmazza a Kamara

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Elnöksége a magyar állattenyésztés és élelmiszergazdaság fenntarthatóságának, versenyképességének és fejlődésének érdekében az importált génmódosított (GM) takarmány-alapanyagok fokozatos kiváltását szorgalmazza.

Ezt azonban csak egy szakmailag megalapozott stratégiai program végrehajtása mellett tartja megvalósíthatónak. Mindezek érdekében a Kamara Országos Elnöksége fontosnak tartja a GM-mentes szója termesztésének és hazai felhasználásának további támogatását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Elnöksége a hazai mezőgazdaság GMO-mentességének fenntarthatóságával kapcsolatban adott ki állásfoglalást. A GMO kérdése azért is nagy jelentőségű, mert folyamatosan növekszik a fehérjenövények iránti kereslet, és ebben a GM-szójának meghatározó szerepe van. Az Európai Unióban a keveréktakarmányok 90 százaléka tartalmaz import génmódosított összetevőket. A Magyarországon megtermelt szójamennyiség 2015-ben mindössze 143 ezer tonna volt, így évente 500-600 ezer tonna szójadarát kell importálnunk.

Mindezek érdekében az Országos Elnökség kiemelt fontosságúnak tartja a GM-mentes szója termesztésének és hazai felhasználásának további támogatását. A Kamarának aktív szerepet kell vállalnia a génmódosított összetevőket tartalmazó termékek kiváltását célzó alternatív takarmányozási kutatás-fejlesztési tevékenységek eredményeinek széleskörű terjesztésében.

A Kamara – tagjai érdekében – a GMO-mentesség fenntartásával kapcsolatos álláspontjának kialakításakor gazdasági megfontolásokat is figyelembe vett. Az elmúlt időszak gazdasági folyamatai egyértelműen mutatják, hogy stratégiailag elkülönült piaci igényként fog jelentkezni a népesség ellátása GMO-t is tartalmazó tömegélelmiszerekkel, illetve GMO-mentes minőségi élelmiszerekkel. Magyarország természetföldrajzi adottságai miatt kiválóan alkalmas a minőségi, GMO-mentes élelmiszerek előállítására. A Magyarországon megtermelt egyes mezőgazdasági termékek GMO-mentessége az a tulajdonság, ami a keresletet, és így a magasabb értékesítési árat meghatározza.

Indokolt az is, hogy a Kamara részt vegyen a hazai előállítású GMO-mentes élelmiszerekkel kapcsolatos tudatos fogyasztói magatartás kialakításában, és az ezzel kapcsolatos tájékoztatásban is. A Kamara ezért kész együttműködni minden olyan szervezettel, amely ezen célok megvalósítását támogatja, illetve ilyen termékeket állít elő, és ezt a tényt a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében a termékein jelölni is szeretné.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának ugyanakkor tagjai azok a vetőmagtermesztéssel is foglalkozó multinacionális nagyvállalatok hazai leányvállalatai, amelyek a világ GM-vetőmag előállításának meghatározó részét adják. Az Országos Elnökség szerint a hazai mezőgazdaság versenyképességének fenntartása érdekében fontos ezen vállalatok magyarországi jelenléte, tevékenységük a nem génmódosított növények nemesítésében, és a hazai piac GM-mentes vetőmagokkal történő ellátása.

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tartson tovább a szénakészlet?

Hogyan tartson tovább a szénakészlet?

Szárazság idején is kulcsfontosságú, hogy a lovak megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékhoz jussanak. Érdemes megnézni távolabbi országok gyakorlat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!