A fenntartható fejlődési célok elérésében a FAO is a segítségünkre lesz

Agro Napló
Budapesti nemzetközi találkozó témája a klímabarát élelmiszerellátó rendszerek szerepe a fenntartható fejlődési célok és a párizsi klímaegyezmény teljesítésében.

Kép: ©FAO/Sergey Gapon

Ahogy haladunk az újonnan megfogalmazott fenntarthatósági célkitűzések teljesítése felé, a klímabarát mezőgazdaság és élelmezési rendszerek szerepe egyre fontosabb lesz – így foglalható össze az ENSZ FAO által rendezett nemzetközi konferencia legfontosabb üzenete.

A kétnapos rendezvény során, melynek a Földművelésügyi Minisztérium ad otthont, a klímabarát mezőgazdaság és élelmezési rendszerek továbbá a fenntartható fejlődési célok és a párizsi klímaegyezmény teljesítése közötti alapvető összefüggéseket tárgyalják.

A résztvevők köre igen széles: érkeznek a mezőgazdasággal, erdészettel, vízgazdálkodással, élelmiszerbiztonsággal, mezőgazdasági politikákkal, környezetvédelemmel és további területekkel foglalkozó szakértők, kormányzati képviselők, kutatók, emellett a civil szféra is képviselteti magát.

„Amit mi a FAO-nál Európában és Közép-Ázsiában csinálunk, szorosan kapcsolódik a globális célokhoz és prioritásokhoz, főleg a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerhez és a párizsi klímaegyezményhez,” mondta Avetik Nersisyan, a FAO budapesti irodájának mezőgazdasági szakértője és a találkozó egyik fő szervezője. „Ez utóbbi életbelépésével eljött az idő a nemzeti vállalásokra. A FAO készen áll az együttműködésre, a tagországokkal közös klímabarát projektekre és programokra.”

A konferencia fő célja azt megvitatni, hogyan nyomatékosítható a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a halászat hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez az egyes országok szintjén. Továbbá erősíteni akarja a tudást a fenntartható élelmiszerellátó rendszerekről és mezőgazdaságról, hogy így javítsa a szektorközi együttműködéseket, és azonosítani a FAO jövőbeli prioritásait a tagállamok támogatására.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Videóinterjú: Vladimir Rakhmanin a FAO és a fenntartható fejlődés kapcsolatáról beszél
www.youtube.com/watch?v=uoyxk59y5N8&

A FAO és a fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goals)
http://www.fao.org/sustainable-development-goals/en/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi mindenre jó a köles?

Mi mindenre jó a köles?

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabona...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!