MENÜ

5G technológia már az agráriumban is

Agro Napló 2020.11.10.

Az 5G technológia életünk számos területére kihat, az agráriumtól a közlekedésen át a logisztikáig” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki a november elején témáról tartott szakmai konferencián köszöntőjében arra mutatott rá, hogy azok az országok, amelyek nem élnek az ebben rejlő lehetőségekkel, elveszítik versenyképességüket.

 

Hozzáfűzte: ezért is fontosak Magyarország e téren tett folyamatos erőfeszítései, valamint az 5G Koalíció keretében zajló közös munka – idézi összefoglalójában az MTI a tárca vezetőt.

Magyarország kedvező pozícióját emelte ki az 5G terén Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője is az 5G Koalíció által szervezett konferencián a Digitális Jólét Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta: új távlatokat nyithat a győri Széchenyi Egyetemmel együttműködésben induló 5G Kiválósági Központ, amely a precíziós mezőgazdaságra és a környezeti kutatásokat, valamint a dróntechnológiákra fókuszál; továbbá koordinálja majd, kereskedelmi pilot projekteket és az egészségügyi kutatásokat is ezen a területen.

A digitális fejlesztési központ célkitűzése: az ipari és egyetemi szereplők együttműködésének megteremtése, valamint a műszaki szakember-utánpótlás biztosítása.

Az 5G Kiválósági Központ tevékenysége több helyszínen zajlik majd. Győrben az intelligens közlekedés, valamint a 3D és AR alapú munkavégzés lesz középpontban, míg Budapesten a drónos képfeldolgozás, Zalaegerszegen az 5G környezetben tesztelt önvezetés, Mosonmagyaróváron pedig a mezőgazdasági felhasználások.

A Digitális Jólét Program szakmai vezetője a konferencián azt is hangsúlyozta, hogy az ország digitális felkészültségén a többi között a közadatok hozzáférhetőségének megteremtésével javítani kell.

Az 5G kiemelten fontos téma, ezért a tudatosítás mellett az állam feladata, hogy finanszírozza a releváns egészségügyi és környezeti kutatásokat. Ezen túl elsősorban a jogi akadálymentesítés, míg a fogyasztóvédelem terén a tisztességtelen piaci magatartás szabályozása követel meg fokozott állami szerepvállalást.

Az olyan pilot programok pedig, mint a precíziós mezőgazdaság tesztüzemeként működő Mezőhegyesi Mintabirtok, valós környezetben teszik lehetővé az 5G-ben rejlő potenciál kiaknázását – fejtette ki Gál András Levente.

Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője a szervezet jövőképéről szóló előadásában elmondta: az 5G Koalíció egyik kiemelt célja, hogy a magyar társadalom és gazdaság szereplői felkészülten érkezzenek az 5G korszakba, és az 5G technológia lehetőségeit saját maguk, vállalkozásuk, végeredményben pedig Magyarország javára fordítsák.

A három és fél évvel ezelőtt alapított, mára 84 tagszervezetet számláló koalíció öt munkacsoportjában dolgozó 200 hazai szakember munkája a garancia arra, hogy Magyarország az 5G korszak nyertesei közt lehessen az egyre élesedő nemzetközi versenyben – jelezte Mácz Ákos.