2014 óta csökken a gabonatermő terület

Agro Napló
Az elmúlt évben csökkent a mezőgazdaság mennyiségben mért kibocsátása, ebben a gabonafélék terméskiesése játszott döntő szerepet – közölte a KSH. A kisebb ráfordítás és a támogatás kismértékű növekedése az ágazati jövedelem emelkedését eredményezte.

A gabona betakarított területe 2014 óta csökken, tavaly 2,4 millió hektárról 14 millió tonna termést arattak – áll a KSH kiadványában, amely a mezőgazdaság tavalyi teljesítményét összegzi. Ez 16 százalékkal kevesebb a 2016-osnál, elsősorban a kukoricatermés 23 százalékos visszaesése miatt. A búza termőterülete 7,5, a termény mennyisége 6,4 százalékkal volt kevesebb, mint 2016-ban, a napraforgó és a repce esetében viszont kétmillió, illetve 0,9 millió tonnával rekord született.

A szarvasmarha-állomány tovább emelkedett, 2017 decemberében 2,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és 1,2 százalékkal növekedett a baromfiállomány is. Sertésből 1,3 százalékkal kevesebbet, csupán 2,9 millió darabot tartottak 2017 decemberében, a vágósertés mennyisége pedig 4,1 százalékkal csökkent.

A mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása 2017-ben a folyó alapáron 2595 milliárd forint volt, 0,3 százalékkal több, mint az előző évben. A növénytermesztési és kertészeti termékek 1505 milliárd forintos kibocsátása 3,7 százalékkal kevesebb az előző évinél.

Élő állatokat 618, állati termékeket pedig 291 milliárd forint értékben bocsátott ki az ágazat, ebből a tej 184 milliárdot tett ki. A termelőknek nyújtott mezőgazdasági szolgáltatások 134 milliárd, a nem elkülöníthető, nem mezőgazdasági másodlagos tevékenységek – mint például a hús-, tej-, gyümölcs- és zöldségfeldolgozás – 47 milliárd forintos értéket képviseltek. A mezőgazdaság teljes kibocsátásán belül a növénytermesztés és az állattenyésztés részaránya gyakorlatilag változatlan maradt, 57,9, illetve (élő állatokra és állati termékekre vonatkoztatva) 35 százalék volt.

A KSH adatai szerint a ráfordítások volumene 1,6 százalékkal szűkült 2016-hoz képest. A fontosabb tételek közül műtrágyából 1,8, növényvédő szerből 2,1, takarmányból pedig 4,7 százalékkal használtak kevesebbet a termelők. A mezőgazdasági szolgáltatások díjai stagnáltak, az energiára, kenőanyagra költött ráfordítások 5 százalékkal csökkentek, és – ahogy 2015 óta megfigyelhető – kevesebbet költöttek a termelők vetőmagra, palántára, műtrágyára, valamint talajjavító és növényvédő szerekre. A kibocsátás és a folyó termelői felhasználás különbözeteként számított bruttó hozzáadott érték folyó áron 2,9 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!