151 milliárd forint NHP Hajrá lízingszerződésre

Agro Napló
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Ezzel a beruházási célú NHP felhasználásból 23 százalékkal részesedik a lízing. Az NHP Hajrához köthető konstrukciók a következő időszakban is fontos szerepet kapnak, mert április elején a jegybank 500 milliárd forinttal 3 ezer milliárd forintra emelte a keretösszeget. A Magyar Lízingszövetség összesítése szerint az NHP Hajrá programban megkötött lízingszerződések esetében az átlagos futamidő alig több mint 5 év, a finanszírozott összeg pedig átlagosan 10,6 millió forintot tett ki.

A lízingcégek felkészültek a járvány miatt visszaeső gazdaság újraindítására, valamint a hitelmoratórium lejárta utáni helyzetre és a vállalkozások fejlődéséhez biztosítani tudják a forrásokat, legyen szó kedvezményes jegybanki vagy piaci lízingkonstrukciókról.

A koronavírus-járvány negatív hatásainak ellensúlyozása, a vállalkozások beruházási kedvének fenntartása és ösztönzése érdekében indította el a Magyar Nemzeti Bank az NHP Hajrát, amelynek keretében kedvező kamatozással kaphatnak forrásokat a magyarországi vállalkozások. A program keretében 31 ezer vállalkozás jutott több mint 2 ezer milliárd forintos forráshoz, a jegybank pedig a járvány okozta kedvezőtlen gazdasági helyzet elhúzódása miatt idén áprilisi elején 3 ezer milliárd forintra emelte az NHP Hajrá keretösszegét  a korábbi 2500 milliárdról.

„A keret megemelése a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai szerint kedvező lépés, ennek köszönhetően ugyanis még több vállalkozás juthat olcsó finanszírozáshoz és fordíthatja különböző beruházásokra, amelyek elősegítik azt, hogy a gazdaság mielőbb emelkedő pályára álljon” – mondta a témával kapcsolatban Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: Az NHP Hajrához köthető lízingkonstrukciók keresettek voltak eddig is a mikro-, kis- és középvállalkozások körében.

„A lízingcégek idén április elejéig összesen 14259 szerződést kötöttek az NHP Hajrá keretében. A finanszírozott összeg pedig meghaladta a 151 milliárd forintot. Azaz egy-egy lízingkonstrukció keretében 10,6 millió forint finanszírozást nyújtottak a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai. A szóban forgó konstrukciók átlagos futamideje pedig 5,1 év” – közölte Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Ennél is érdekesebb adat, hogy az NHP Hajrán belül a beruházások finanszírozásában a lízing mintegy 23 százalékos részesedéssel rendelkezik. Amennyiben csak a mikro-vállalkozásokat nézzük, ez az érték már 48 százalék, ami jól mutatja, hogy a kisebb vállalkozások beruházásai finanszírozásában a lízingnek kulcsszerepe van. 

Cégek, összegek, milliók

A vállalkozások mérettől függően eltérő összeget igényeltek. A mikrovállalkozások kötötték a legtöbb NHP Hajrá-s szerződést, összesen 9115 darabot, amelyek 93,3 milliárd forint kihelyezését tették lehetővé. A finanszírozott összeg átlagosan 10,2 millió forint volt, a medián összeg pedig 6,2 millió forintot tett ki. (A medián azt mutatja meg, hogy az érintett cégek felénél 6,1 millió forintnál alacsonyabb volt a finanszírozott összeg, a másik felénél pedig magasabb.)

A részletes adatokból kiderül továbbá, hogy 3276 kisvállalkozás 37,8 milliárd forint lízingfinanszírozást vettek igénybe, közben 1868 középvállalkozás pedig 20,1 milliárd forintot. Tóth Zoltán arról is beszélt, hogy az kedvezményes jegybanki hitelprogramok az elmúlt években elsősorban a haszonjármű-, valamint az agrárgép- és építőgép-finanszírozásban kaptak kiemelt szerepet.

Felkészültek a lízingcégek

Az idei várakozásokról Tóth Zoltán azt mondta: a koronavírus-járványhoz köthető bizonytalanság miatt még óvatosak a vállalkozások, de a járvány visszahúzódásával várhatóan felívelő pályára kerül beruházási kedv, ehhez pedig jó lehetőséget nyújt a most kibővített keretösszegű NHP Hajrá.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai felkészültek az idei évre. Egyrészt a járvány miatt tavaly márciusban elrendelt, ez év közepén lejáró hitelmoratórium kezelésére és lezárására. A lízingtársaságok stabil háttérrel fontos szerepre törekednek a gazdaság újraindításában: rugalmas, költséghatékony finanszírozási konstrukciókat biztosítanak a vállalkozások, ezen belül különösen a mikro-, kis- és középvállalkozások eszközbeszerzéseihez, beruházásaihoz – tartalmazza a Magyar Lízingszövetség összefoglalója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!