2024. április 27. szombat Zita

110 milliárdot terveznek év végéig kifizetni

Agro Napló
A Magyar Államkincstár az előlegfizetési időszakban mintegy 121 milliárd forintot utalt át a termelők számlájára, decemberben pedig további jelentős összeg érkezhet a támogatásra jogosultakhoz, miután elkezdődött az úgynevezett zöldítési támogatás és a termeléshez kötött hozzájárulások kifizetése is.

Nem volt késés a jövő évi agrártámogatások előlegeinek kifizetésében, sőt a tavalyinál több gazdálkodó számlájára érkezett utalás az adott időszakban – derült ki Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából, melyet a Magyar Idők idézett. A tárcavezető szerint a támogatási összegek utalásával kapcsolatban nem érkeztek hozzá termelői panaszok, ezért bízik abban, hogy az eddig kifizetett jelentős összegek és az év végéig még átutalandó források hatékony segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak az év lezárásához és a jövő évi teendőkre való felkészülésben.

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy ősszel előleget kapnak a gazdálkodók a következő évi agrártámogatásokból. Erre minden évben október 15-től nyílik lehetőség, így idén is ekkor kezdődhetett el a megelőlegezett források kifizetése. Ekkor azonban általában nem egyszerre kapja meg minden gazda a neki megítélt összeget, hiszen a kifizetést minden esetben a jogosultság ellenőrzése után indíthatja el a Magyar Államkincstár (MÁK).

A tárcavezető szerint egyrészt az ellenőrzések állása, másrészt az adminisztratív kapacitások is behatárolják a MÁK lehetőségeit, így a megítélt előlegeket csak ütemezetten kaphatják meg a termelők. A minisztérium adatai alapján november 27-ig 148 412 ügyfélnek utalt előleget a kincstár, mintegy 121 milliárd forint értékben. Egy évvel korábban 137 509 termelő kapott pénzt ugyanebben az időszakban. Ezzel azonban még nincs vége az idei utalásoknak. Bár az előlegkifizetés lezárult, december 1-jétől megkezdődött a részfizetések időszaka.

A tervek szerint – a 2018-as kérelmek alapján – az év végéig összesen 231 milliárd forintot juttathat el a mezőgazdasági szereplőknek az államkincstár. Ez az összeg egyébként a korábbinál több jogcímet érint. December első hetében a szükséges ellenőrzéseket követően a MÁK megkezdte az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás, az úgynevezett zöldítési jogcím kifizetését is, ahogyan a jogosultságok megállapítása után a termeléshez kötött támogatások folyamatos utalása is megtörténik.

A miniszter válaszában felhívta a figyelmet, hogy a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások kifizetése már megtörtént. Az uniós források teljes összegét az előző évekhez hasonlóan, így az idei kérelmek esetében is június végéig kell eljuttatnia az érintettekhez a források kezelésével megbízott szervezetnek, hazánk esetében a Magyar Államkincstárnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!