EREDMÉNYES KUKORICA TECHNOLÓGIA A PHYLAZONIT TERMÉKEIRE ALAPOZVA (x)

Agro Napló
A kukorica termesztése során elsődleges cél a hibridek genetikai potenciáljának lehetőség szerinti legnagyobb kihasználása. Ez jelentős mértékben függ a termőhely adottságaitól és agrotechnikától, hiszen a kukorica igényes a talaj szerkezetével, tápanyag- és vízszolgáltató képességével szemben. Kevésbé igényes viszont az előveteményre, így a növényi sorrendbe jól beilleszthető.

A Phylazonit Technológia a megfelelő agrotechnikával, szervesanyag-gazdálkodással, a talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős gyökérzetű, és ellenálló növényi állomány kialakulásához. Az extrém mértékű aszályos periódusok ráirányították a figyelmet a jól fejlett, mélyre hatoló gyökérzet fontosságára, hiszen csak a legerőteljesebb gyökérrendszer képes felszívni a talajból egyre nehezebben elérhető vízkészletet, illetve felvenni a minimális mennyiségben oldott formában lévő tápanyagokat.


TÁPANYAGFELVÉTEL-FOKOZÁS ÉS GYÖKÉRVÉDELEM


Talajoltással speciális, növénynövekedést serkentő és tápanyag-mobilizáló baktériumtörzseket juttatunk a talajba, hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez. 

A Phylazonit Talajoltó NG baktériumtörzsei már a csíranövény fejlődésének kezdetétől támogatják a kultúránkat növényi hormon- és vitaminok előállításával, biztosítva optimális fejlődésüket és a gyors, erőteljes gyökérfejlesztést. 

A nitrogénkötő, foszfor- és mikroelem-mobilizáló baktériumtörzsek szerepe a tápanyagigényes kukorica termesztésében kiemelt fontosságú, mert a két tápelem jelenléte a hajtásnövekedés intenzitását, a termés kialakítását, az optimális szemtelítődést és annak beltartalmát befolyásolja. Fejlesztéseink eredményeképp 2023-tól két új, légköri nitrogénkötésre és az oldhatatlan foszforvegyületek feltárására optimalizált készítménnyel bővül termékpalettánk Phylazonit Talajoltó NG N+ és P+ néven. 

Segítségükkel biológiai úton tudjuk többlettápanyagokhoz juttatni a növénykultúrákat és lehetőség szerint mérsékelni műtrágya-felhasználásunkat.

A Phylazonit Talajregeneráló NG – a növények anyagcsere-folyamatainak támogatása mellett – a kórokozó fonalas gombák visszaszorításával segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet. A készítmény alkalmazását alacsonyabb kémhatású (pH 5,5–6,5) talajokon, valamint a kukorica szűk vetésforgóban történő termesztése esetén javasoljuk vetéssel egy menetben, 15–20 l/ha dózissal.


A kukorica monokultúrában történő termesztésekor, csökkentett számú talajművelés esetében, vagy akár a 2022-es évhez hasonló forró, aszályos időszakok okán gyakorivá válhatnak az egyes fonalas gombák (Fusarium, Aspergillus, Penicillium) kártételéből adódó termésveszteségek. Két mikrobiológiai termékünk technológiába való illesztése e speciális esetekben válhat szükségessé. A Phylazonit Rizo NG készítményünk két olyan növénynövekedést serkentő, biokontroll baktériumtörzset tartalmaz speciális arányban, melyek tápanyag-mobilizáló képességük mellett a kórokozó gombáknak a fejlődését, szaporodását is gátolják.


Trichoderma aperellum gombát tartalmazó mikrobiológiai termékünk másodlagos anyagcseretermékei révén, illetve parazitizmus útján képes a fonalas gombák visszaszorítására. E por alakú, biokontroll készítményünk Phylazonit TrichON néven kerül a piacra, javasolt dózisa csupán 100 g hektáronként. Kijuttatása vetéssel egy menetben történik. Lehetőség van állománykezelésre is, ebben az esetben a termékből csupán 20 g/ha dózis kijuttatása javasolt.


NÖVÉNYKONDICIONÁLÁS


A kukorica a lombtrágyázásra jól reagáló növények közé tartozik, illetve fokozottan érzékeny a mikroelemek hiányára is.A gyomirtás stresszfaktor a növénynek, amely hatására sárgulás jelentkezhet. Ebből az állapotból segít felépülni az Energia Humin termékünk széles hatóanyag-tartalma. A benne lévő humin- és fulvosavakkal és számos, a növény számára fontos mikroelemmel (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) jelentősen tudjuk emelni a növények klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatással szembeni ellenállóságát.


Kijuttatása az intenzív vegetáció első felében, 4–8 leveles állapotig, 5 l/ha dózisban.


A kukorica cinkigénye kiemelkedően magas más haszonnövényekhez viszonyítva. Hiánya esetén a kukorica növekedése vontatottá válik, a virágképződés késik, vagy akár el is maradhat. A jelentős termésveszteség kiküszöbölésére ajánljuk az Energia Cink használatát.


Kijuttatása 4–6 leveles állapotban, 2–3 liter/ha dózisban javasolt.


Kénnel rosszul ellátott talajainkon előfordulhat, hogy a növények nem jutnak megfelelő mennyiségben a kénhez. A gátolt fehérjeszintézis okán korlátozott növekedéssel szembesülhetünk. Megoldást jelenthet a lombon át történő kénpótlás, melyhez magas kén- és nitrogéntartalommal rendelkező Energia Kén lombtrágyánkat javasoljuk.


Kénhiány esetén, 4–8 leveles állapotban, 3–5 l/ha dózisban juttassuk ki a készítményt.


A nitrogén felvétele a virágzás közeledtével fokozódik. Az Energia Plusz készítményünkkel amid formában juttathatunk ki jelentős mennyiségű és tökéletesen hasznosuló nitrogén tápanyagot, 8–10 leveles fejlettségtől címerhányásig, 30 liter/ha dózisban.


TALAJSZERKEZET-JAVÍTÁS, LEBONTÁS ÉS HUMIFIKÁCIÓ

 A szár- és gyökérmaradványok elbontásával felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat, ugyanakkor hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához. Phylazonit Tarlóbontó NG készítményünket 15–20 l/ha dózisban a szármaradványokra permetezve, egyszerre teremtjük meg a lehetőségét a tápanyagok mobilizálásának, a kórokozók visszaszorításának, a javuló talajszerkezetnek, összességében egy sikeres technológia alapjainak.


Új termékünk Phylazonit TrichON tarlóbontó néven kerül forgalomba, mely 50 g/ha dózisban önállóan is használható a szárma￾radványok bontásának támogatására, illetve Phylazonit Tarlóbontó készítményünkkel együtt is kijuttatható a nagy mennyiségű és nehezen bontható szárrészek bontásához.


Az Agrár Ökológia Programban a következő termékek használhatók:

További részletekért keresse tanácsadóinkat!

Agrova Kft.

      

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMORZSOLÓDVA…

LEMORZSOLÓDVA…

Lassan véget ér az inka arany aratása, a csapadékos időjárás miatt november elején a szántóföldek alig több, mint négyötödét járták csak be a kombájno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!