A kukoricaszár érték! Erre érdemes figyelni (x)

Agro Napló
A növekvő műtrágyaárak miatt egyre többen fordulnak az alternatív tápanyag-utánpótlás felé. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a szárak területen hagyásával és gyors lebontásával történő pótlás. A kukorica esetében is rendkívül fontos ugyanakkor, hogy ez a folyamat megfelelő módon, gyorsan és hatékonyan történjen. Segítünk!

Szárbontás kukoricaaratás után – miért éri meg?

  • A következő növénykultúra számára értékes tápelemek válnak elérhetővé
  • A lebomló szármaradványokból könnyen felvehető, viszonylag nagy mennyiségű foszfor és kálium, illetve kisebb mennyiségben mezo- és mikroelemek képződnek
  • A kukoricaszár makroelem-tartalma jelentős: hektáronként 100 kg nitrogént, 40 kilogramm foszfort és 120 kilogramm káliumot tartalmazhat
  • A lebomlás következtében a tarló szerves anyagai segítik a humuszképződést
  • A talaj fizikai szerkezete javul
  • A növényi maradványok rövidebb idő alatt bomlanak le a talajban, rövidebb ideig biztosítanak táplálékforrást a talajban áttelelő patogén szervezetek számára
  • A talaj vízgazdálkodását és tápanyagszolgáltatását pozitívan befolyásolni

Ezért fontos a folyamat felgyorsítása

A mai kombájnok már szétzúzzák a növények nagy részét, de a derékba tört szárak a gyökérzettel együtt még mindig nagy tömeget képeznek. A természetes úton történő lebomláshoz a megfelelő környezeti feltételekre, többek között a szármaradványok bomlási folyamatainak elősegítésében nélkülözhetetlen mikrobiológiai szereplők jelenlétére is szükség van.

Az őszi időszakban egy mélyebb szántással a nagyobb kukoricaszárakat egészben is le tudjuk forgatni, ami azt eredményezi, hogy egy vonalban és nagyobb mennyiségben, nem a talajjal jól összekeverve, hanem inkább a rothadás esélyét megadva halmozódik fel a szármaradvány, egy esetleges erősebb pentozánhatást előidézve.

A kukoricaszár lignintartalma viszonylag magas, ezért természetes körülmények között hosszú idő alatt (2-4 év) bomlik le. A lebomlás felgyorsítása tehát erősen ajánlott.

Szárbontás Natur Technológiával

A kukorica tarlóbontó készítményekkel történő kezelése azért is fontos, hogy a kezdeti lépéseket felgyorsítsuk, a bomlási folyamatokat még hatékonyabban elindítsuk.

A Natur Agro szárbontó termékek a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaznak, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat. A nehezen oldható foszfor vegyületeket a mikroorganizmusok különböző enzimek segítségével teszik oldhatóvá, az így kialakuló formákat a növény már képes gyorsan és hatékonyan hasznosítani.

A Natur termékek ezáltal hozzájárulnak az egészségesebb talajok kialakulásához, melynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken. A termékek Trichoderma hiperparazita gombákat is tartalmaznak, melyek szintén a biokontroll hatást erősítik.

Megéri!

A tarlóhántást megelőző kijuttatás esetén jelentős tápanyagot tudunk megfelelő időben visszakapni a növényből. Mint írtuk, a kukoricaszár makroelem-tartalma jelentős: hektáronként 100 kg nitrogént, 40 kilogramm foszfort és 120 kilogramm káliumot tartalmazhat.

 

Kukoricaszár- és gyökérmaradványok makroelem-tartalma – Tóth és Kismányoki, 2012

A kijuttatást el lehet végezni hagyományos permetezőgéppel is. Ilyenkor fontos figyelni, hogy a termékben lévő baktériumok, és gombák ne legyenek túl sok ideig kitéve a számukra is káros UV-sugárzásnak. Partnereinknek javasoljuk Natur Jet kijuttatóeszközünk alkalmazását, melyet a tarlóhántó eszközzel összekötve, egy menetben, jelentős üzemanyag-megtakarítás mellett tudjuk elvégezni a munkálatot.

>> Termékeinkkel kapcsolatban tematikus oldalunkon tájékozódhat. <<

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!