A legnagyobb kihívás az, hogy a növényeket ért stresszhatásokat tudjuk kezelni

Agro Napló
Tavaly ősszel beszámoltunk a Hechta Kft. Tanuljunk egymástól programjáról, amely program éves lezárására minden évben egy partnertalálkozó keretében kerül sor. Takács Attilának, a cég ügyvezetőjének a kezdeményezéssel az volt a célja, hogy szoros kontrollt tartson a termék- és technológiai fejlesztések, valamint a gazdálkodói tapasztalatok között annak érdekében, hogy sokkal hatékonyabban kaphassunk választ a jelenkor kihívásaira.

 

A termesztési körülmények rendkívül gyorsan változnak, az agrároktatás pedig nehezen képes követni a tendenciákat. Éppen ezért a gyakorlati tapasztalat nélkülözhetetlen, a gazdálkodó szakemberek meglátásai rendkívül fontosak a tekintetben, hogy miképpen reagáljunk a kihívásokra – hangsúlyozta az ügyvezető. Kiemelte: ezek a kihívások sokszor túlmutatnak a növényvédelmi problémákon. Azt kell mérlegelni, hogy a szélsőséges időjárási tényezők kereszttüzében hogyan tudjuk a különböző stresszfaktorokat kivédeni.

 

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan értékeli az idei szezont, Takács Attila elmondta: A növényvédelemben eddig eltöltött 26 éve során évről évre a növekedés volt meghatározó, függetlenül attól, hogy melyik cégnél dolgozott. A 2023-as esztendő az első, amikor az általa képviselt termékek forgalma csökken. Ez azt is mutatja, hogy az utóbbi években a mezőgazdaság évről évre fokozatosan fejlődött, de most ez a töretlen fejlődés megszakadt. A nagy kérdés ezek után – tette hozzá –, hogy ez csak egy egyszeri visszaesés vagy valamilyen új folyamat kezdete.

 

 

A változások állandóan jelen vannak és ezekre reagálni kell. Ebben az évben a mezőgazdaságban több ponton is káosz keletkezett, az inputanyag-áremelkedés, a terményárak csökkenése, a piac beszűkülése, az új támogatási rendszerek bevezetése mind-mind problémákat generáltak. Ezek a nehézségek fokozatosan lecsitulnak és a helyzet egyre világosabbá válik – mutatott rá –, ehhez az új helyzethez kell alkalmazkodni a mezőgazdaságban a résztvevőknek – hangsúlyozta teljes meggyőződéssel. Év végén szinte mindenkinek el kell gondolkodni a „Hogyan tovább?”-on, legyen az termelő, kereskedő, termékforgalmazó vagy más piaci szereplő.

 

Visszakanyarodva az idei évhez, az Agrár Ökológiai Program kapcsán kifejtette: őket is meglepte a szabályozás, holott tisztességgel felkészültek rá. Nagy vihart kavart a Programban felhasznált mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek engedélyokirat szerint kijuttatandó mennyisége, ami a stresszhelyzetek esetén alkalmazandó Amalgerol esetében egy 25 éves, kialakult gyakorlatot rúgott fel. Mivel előre nem tudható, hogy ezek a stresszhelyzetek mikor és hány alkalommal lépnek fel, így előre nem tudható az Amalgerol felhasználási ideje és gyakorisága sem. Az Amalgerol egy alkalommal kijuttatható mennyisége 3–5 l/ha, amit eddig minden szakmában dolgozó ember megértett és alkalmazott, akár egyszer vagy akár többször is, ahogy a növény helyzete megkívánta, vagy ahogy a termelő ezt helyesnek vélte. A szabályozás és a gyakorlat közötti összhang hiányának kiküszöbölésére még év közben megkezdődött az egyeztetés a NÉBIH-el, amely megnyugtató eredményre vezetett. A következő évtől az Amalgerol termékcsalád egyszeri kijuttatással, 1 pontért használható lesz a mezőgazdasági kultúrákban, úgy, ahogy azt már 26 éve megszokták a termelők.

 

Fontosnak tartja Takács Attila mindemellett kihangsúlyozni, hogy a növénykondicionáló szereket általában a növényeket ért stressz kezelésére használják, pl. fagykár, hideg, növényvédőszer-elsodródás stb. esetén. Normál körülmények között, ha nincs semmi probléma, ezen szerek használata nem eredményez 10%-nál nagyobb terméstöbbletet. Ha valami egészséges, van elegendő víz és tápanyag, vagy nem vétettünk technológiai hibát, akkor nehéz fokozni az eredményt. Ha viszont probléma van, akkor a növénykondicionáló szerek használatával látványos a segítség. Az Amalgerol ezen a téren már hosszú ideje bizonyított.

 

 

A Tanuljunk egymástól program égisze alatt a nehéz év ellenére is természetesen készültek új filmek. Az Agrár-ökológiai Program előtérbe helyezte a mikrobiológiai megoldásokat, ezek a termékek a Hechta Kft. portfóliójában is megtalálhatók és néhány termék forgalmának növekedése bizonyítja is ezek létjogosultságát. Sok gyakorlati tapasztalat keletkezett a használatuk során, amelyeket igyekeztek a cég munkatársai összegyűjteni. Ezek a tapasztalatok képezik a jövőbeni termékfejlesztéseik alapját is.

A következő szezontól a Hechta új termékekkel is piacra lép, főként olyan mikrobiológiai megoldások gyarapítják majd a portfóliót, amelyek növényvédelmi mellékhatással rendelkeznek.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?