Elindultak a lepkekártevők a kukoricában. Komoly fertőzés várható! (x)

Agro Napló
Rajzásmegfigyelésre alapozott csapdahálózatunk és szakmai partnereink visszajelzései alapján is visszaigazolásra került, hogy országszerte megindult a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke megjelenése árukukoricában.

A kukoricamoly megjelenése és induló rajzása már több csapdában is nyomon követhető az FMC Arc™ farm intelligence applikációjában, mely segítséget nyújt a védekezés időzítésében.

Az Arc™ farm intelligence felületén hőtérképen és rajzásdiagramon is nyomon követhető a kártevő megjelenése, fent regionális összesítő diagramok láthatók, az applikációban egyedi, csapda szintű adatokat találhat a felhasználó

A gyapottok-bagolylepke tömeges megjelenését tapasztalták Szeremle térségében. 2023/06/05-re virradóan 2 nap alatt 50-nél több egyedet találtak a csapdákban:

Szentes környékén pedig kollegánk felfigyelt a kukoricamoly lárvák első rágásnyomaira is, melyek nyomán rá is bukkant a kukoricamoly L1-es lárvájára.

Megfigyelhető, hogy a kártevők a megszokottól kicsit később, mintegy 1 hetes csúszással indultak meg a kukoricában, azonban a tél hiánya következtében áttelelt állomány kapcsán a megjelenésükkel komoly mértékben számolni kell. A párás meleg pedig kedvez a lárvák keléséhez is, hiszen a jelenlegi időjárási viszonyok mellett a tojások mortalitása jóval alacsonyabb lesz, azok nem száradnak be, így a lárvakártétel is nagyobb mértékű lehet, mint az elmúlt években.

A két kártevő együttes felbukkanása az idei évben különleges helyzetet teremthet, akár lehetővé teheti az ellenük való közös védekezést is, de ennek meghatározásához vegye igénybe szakértő kollegáink szakmai segítségét!

További részletes, csapdaszintű információkért töltse le az Arc™ farm intelligence applikációt és saját területének bejárásával kövesse nyomon a kártevők megjelenését! Korábbi cikkünkben tippeket adtunk arra, hogy milyen nyomokat érdemes követni a kártevő felkutatására.

Érdemes felkészülni a védekezésre, melyhez a Coragen® 20 SC hatékony szakmai megoldást nyújt!

Szakmai kérdéseikkel forduljanak bizalommal munkatársainkhoz, akikkel közvetlenül kapcsolatba léphetnek a www.fmcagro.hu megújult weboldalán található elérhetőségeken vagy akár az Arc™ farm intelligence üzenetközpontján keresztül is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre több az amerikai fénybogár

Egyre több az amerikai fénybogár

A repcetáblákban kihelyezett sárgatálakban egyre több bunkós csápú, szárnyfedőjén sárga foltokat viselő, viszonylag nagyméretű, 4–6 mm testhosszúságú...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!