2024. április 28. vasárnap Valéria

Kövessük a precíz(iós) gazdákat! ⁠–⁠ 4. rész: Nem ismernek kegyelmet a kukoricatermesztésben a molyokkal szemben Csorváson

Agro Napló
Békés megyében, Csorvás városában működik hagyományos szerkezetű gazdaságként a Csorvási Gazdák Zrt. A társaság szakemberei növénytermesztéssel, szárítással, terménytisztítással és -tárolással, az állattenyésztési ágazaton belül tejelő szarvasmarha és vágósertés tartásával is foglalkoznak, továbbá egy olajüzem manufaktúrát, valamint egy turisztikai célokat szolgáló kastélyt és horgásztavat üzemeltetnek. Kovács Roland növényvédelmi szakirányítóval arról beszélgettünk, hogyan védekeznek hatékonyan a kukoricamoly ellen az FMC Agro Arc™ farm intelligence rovarmegfigyelő programjának segítségével.
Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Csorvás környékén a szántóföldi kultúrák összetétele jelenleg 1000 hektár búza, 750 hektár kukorica, 500 hektár napraforgó, 300 hektár árpa, 100–150 hektár silókukorica, 100-100 hektár durumbúza, lucerna, repce és olajretek, 80 hektár popcornnak való kukorica és 50–60 hektár őszi takarmánykeverék – ismertette a területek felosztását Kovács Roland. A takarmányt magunknak állítjuk elő, a silókukorica és az őszi takarmánykeverék, valamint a lucerna a szarvasmarha-állomány tömegtakarmányozását szolgálja ki, az abraktakarmányokból pedig a tejelő teheneken kívül a sertéstelep állatai is részesülnek.

Számunkra nagyon fontos a minőségi termelés. Ha valaki olvassa az aktuális szakirodalmat, eljár az agrárrendezvényekre, sokszor hallja, hogy a gombák által termelt toxinok a haszonállatokra nézve és az állati termékekben megjelenve az emberekben  is gondokat okoznak. Ezért mi igyekszünk felelősségteljesen gondolkodni és gazdálkodni, ennek érdekében pedig alkalmazzuk azokat a megoldásokat, amelyekkel csökkenthető a toxint okozó tényezők hatása.

Ahol ennek fontossága a leginkább előjön, az a durumbúza, ennél a kultúránál kifejezetten szigorú paramétereknek kell megfelelni a termesztés során. Továbbá az élelmiszer-termelésnél például a Mogyi Kft.-nek történő beszállításnak is olyan a feltételrendszere, aminek a legjobb minőséggel tudunk és igyekszünk eleget tenni.

A popcornnál is fontos a gyommagmentesség, a csattanó maszlagra például zéró a tolerancia az atropinszennyezés veszélye miatt. Mi általában nem válogatunk a kultúrák fontossága között, az egész vertikumot igyekszünk szennyezés nélkül termeszteni. A szennyezett takarmány etetése bármilyen állatnál okozhat különféle elváltozásokat, betegségeket, emésztőszervi rendellenességeket és akár reprodukciós zavarokat is. A tejet és a húst pedig közvetett módon érintheti az emberi fogyasztásnál, ezeket pedig nem kockáztathatjuk meg, tiszta terményt és termékeket kell előállítanunk – mondta a növényvédelmi szakirányító.

A kukoricamoly elleni védekezés gyakorlata

A kukoricamoly elleni védekezés feladatai néhány éve váltak a gyakorlat részévé a Békés megyei cég területein. Korábban hallani lehetett a beavatkozás szükségességét bizonyos évjáratokban, de ez nem volt minden szezonra jellemző – mondta Kovács Roland.

Amikor aztán részt vettünk egy toxinmentes takarmányelőállítási pályázatban, elkezdtük használni a Coragen® 20 SC rovarölő szert a kukoricamoly ellen, azóta minden évben beillesztjük a növényvédelmi technológiánkba. Még nem a teljes termesztési területen, de annak jelentős részén védekezünk a kukoricamoly kártétele ellen, az elmúlt években az Evalio® AgroSystems monitoringrendszerre alapoztuk a beavatkozásokat.

A 2021-es évtől kezdve az FMC-Agro Hungary Kft. munkatársaival megegyeztünk arról, hogy a Csorvás környéki tábláinkra kukoricamoly csapdákat telepítenek, amelyek adatait és azok változásait egy külön applikáción lehet megfigyelni. Az FMC Arc™ farm intelligence programban a napi fogások számát és a rajzáscsúcsot lehet látni, illetve a cég tájékoztatást is küld arról, hogy az adatok és a rajzásdinamika alapján miként változik a helyzet, és arról is, hogy mikorra érdemes tervezni a védekezést.

A programban látható térképen pontok jelzik a csapdák helyét és a zöldtől a sárgán át a pirosig színtónusokkal ábrázolják a rajzás erősségét. A csapdák adatai nagyon jó irányt mutatnak a tájékozódáshoz, a tervezéshez és a felkészüléshez, de a helyszíni kontroll természetesen nem nélkülözhető. Az adott mérési pontokhoz képest 1 kilométerrel arrébb például egészen más lehet a fertőzöttség mértéke. Ezért aztán a rendszer használata mellett járjuk is a területeket, a kiemelten veszélyes időszakokban szemrevételezéssel is figyeljük a kukoricamoly jelenlétét, viselkedését és rajzását. Ehhez nyújt nagy segítséget a csapdázás, ahol látjuk, mikor kezdtek fogni a környékbeli rovarcsapdák. Ebből lehet megtudni, hogy érdemes-e bemenni az állományba ellenőrzésre, rakott-e már tojást a rovar, van-e kezdeti kártétele és milyen a fertőzöttség mértéke az adott területen. Ezekkel az információkkal rengeteg időt lehet megspórolni, a program és a fizikai ellenőrzés kiválóan kiegészítik egymást – mondta Kovács Roland.

Az FMC-Agro Hungary Kft. területi szaktanácsadója, Hőgye Szabolcs mindig rendelkezésre áll, ha bármilyen kérdésünk van és adott esetben segít a növényvédelmi döntések meghozatalában is. A kukoricamolyhoz kapcsolódó szaktanácsadás alapos és rendszeres, Szabolcs segít kiértékelni a látottakat, és mivel a megyében nagyon sok helyre eljut a védekezés szempontjából legfontosabb időszakban, pontos és fontos információkat tudunk meg a saját környékünkre vonatkozóan is.

Ezért fontos a jól időzített, megfelelő növényvédelem

Az állományvédelem egy olyan komplex tevékenység, amit illik az elejétől a végéig a jó gazda gondosságával végezni, mert a hiba később megbosszulja magát – fogalmazott Kovács Roland. Aki elnagyolja a védekezést, elkésik a gyomirtással, a gombák és a kártevők elleni védekezéssel, túl nagyot kockáztat és általában pórul is jár. Ezért felelősséggel, jó időzítéssel és becsülettel kell elvégezni a növényvédelmet ott és akkor, ahol és amikor szükséges. Így lehet elkerülni a pluszköltségeket és a terméskiesést.

A növényvédelmünk jövőjét illetően úgy gondolom, hogy a kukoricamoly elleni védekezés gyakorlata be fog épülni a növény termesztéstechnológiájába, úgy, ahogy korábban a csemegekukoricánál a gyapottok-bagolylepkét gyérítő beavatkozások. A szármaradványok megfelelő leforgatásával, a helyes agrotechnika és vetésforgó alkalmazásával csökkenthető a fertőzés kockázata, de a kártevő várhatóan már mindig jelen lesz az országban. Hasonlóképpen együtt kell vele élni, mint a kukoricabogárral, eközben pedig szükséges mindent megtenni a kártételcsökkentés és a toxinmentes, minőségi termény előállítása érdekében.

Szakmai támogató:

A cikk eredetileg a Precíz gazdák nyomában című online kiadványban jelent meg.

A Precíz gazdák nyomában című kiadványból ragadtuk ki a precíziós technológia művelőit, egyben véleményvezéreit. Ahány gazdaság, annyi kihívás és annyi megoldásra váró feladat. Ami közös bennük: az adatokat becsben tartó, precizitásra épülő gondolkodás.

A kiadvány online végigolvasható, vagy letölthető az alábbi képre kattintva!

 





Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!