2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Több tízezer látogató a legek kiállításán (x)

Agro Napló
Budapesten véget ért a 41. AGROmashEXPO, amelyet idén ismét az AgrárgépShow-val közösen rendeztek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A legnagyobb, hazai agrár tematikájú kiállításon 12 ország 300 kiállítója 7 pavilonban mutatta be újdonságait.
Fotó: Hungexpo

Minden eddiginél nagyobb és látványosabb kiállításon találkoztak a hazai és nemzetközi agrárium legfontosabb szereplői: gyártók és felhasználók, agrárgazdasági szakemberek, jogalkotók és szakmai érdeklődők a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok kiállítói mutatkoztak be a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fórumán, amely az elmúlt évek nehézségei után ismét a régi méreteivel jelentkezett: a látogatók 7 pavilonban, összesen 36 ezer négyzetméteren találkozhattak a 300 kiállítóval. A kiállítás négy napja alatt csaknem 44 ezren látogattak ki az AGROmashEXPO-ra.

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow négy napján két színpadon számos színvonalas szakmai programon vehettek részt az érdeklődők. A robotika legizgalmasabb fejlesztéseit mutatta be a PREGA AgRobot Show, amely idén is óriási sikert aratott. Sokan vettek részt a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) által rendezett Szántóföldi Szakmai Napon, valamint a Portfolio kerekasztal beszélgetésein.

A részvevő kiállítók szinte kivétel nélkül a korábbi éveknél nagyobb érdeklődésről számoltak be, és számos üzletkötés is történt. A nehézségek ellenére pozitív hangulat uralkodott a kiállításon.

Digitális forradalom, alkalmazkodó, fejlődő magyar agrárium

A kiállítás megnyitóján minden megszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek kihívásaival mindig megbirkózott, és erősebben került ki a nehézségekből. Néhány éve a pandémia, most a közelben dúló háború hatásai és általában a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás jelentik most a legnagyobb gondot az agráriumnak – hangsúlyozta Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. „Nincs, és nem lehet kétségünk afelől, hogy ezeket is meg fogja oldani az agrárium, a technológiai haladásnak, az innovációnak és az immáron évtizede tartó digitális forradalomnak hála. (…) Az elmúlt években digitális forradalom zajlott le a mezőgazdaságban. A precíziós mezőgazdaság, a big data és az IoT technológia alkalmazása gyorsan átalakítja a gazdálkodásunkat, és segít abban, hogy kevesebb erőforrással több élelmiszert termelhessünk. Az idei AgromashExpo ennek a digitális forradalomnak az élvonalát képviseli, és az ezt életre hívó gyártók, mérnökök és kutatók kemény munkáját bizonyítja” – tette hozzá a vezérigazgató.

Fotó: Hungexpo

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos szövetségének (MEGFOSZ) elnöke, Harsányi Zsolt arról beszélt, hogy az agrárgépgyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gazdák precíz, pontos, nagy teljesítményű gépekhez jussanak, és a rövidebb vetési és betakarítási időszak ellenére is profitábilisan művelhessék földjeiket. „Az új technika hihetetlen távlatokat nyit, azonban önmagában mit sem ér, ezért mindennél fontosabb a precíz gépekhez értő mezőgazdasági gépészek képzése” – mondta a szövetség elnöke.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a kiállítás fővédnöke megnyitójában azt emelte ki, hogy a nehézségek – a koronavírusjárvány, a folyamatos munkaerő-hiány, az emelkedő input árak, a szárazság – ellenére a magyar mezőgazdaság minden mutatója jelentősen javult az elmúlt 12 évben. A termelékenység például 2,5-szeresére emelkedett, ami Írország után a második legnagyobb növekedés az EU-ban. „Enélkül a fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott évek nehézségei valószínűleg elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor szereplői számára” – jelentette ki a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy mindezek ellenére a magyar agrárexport az elmúlt években állandó növekedésben tudott maradni. Az agrárgazdálkodás ma már elképzelhetetlen a precíziós gépek nélkül. Hogy ehhez minél több gazdálkodó hozzájuthasson, az állam számos agrártámogatási programot indított, és indít a jövőben is – mondta dr. Nagy István.

Fotó: Hungexpo

Tartálykocsi, traktorfejlesztés, vetőmag kezelés, permetező drón, talajoltó baktérium – Termékfejlesztési Díj

A megnyitón osztották ki az agrárium egyik legrangosabb elismerését, a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat, melynek legfőbb bírálati szempontjai között szerepel a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A díjazott gépeket és fejlesztéseket a kiállításon is megismerhették a látogatók.

Idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a megmérettetésre, de a már sokak által ismert gépszállítási problémák miatt sajnos az utolsó pillanatokban több jelentkező is visszalépett. Ennek ellenére a Nemzetközi Nagydíjért, gépesítés kategóriában nagy küzdelem alakult ki. Végül – a zsűri döntése értelmében – 3 pályázat nyert Nagydíjat, 5 Különdíjat kapott és 12-en Prémium oklevélben részesültek.

 Fotó: Hungexpo

Nagydíjak

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. - Fliegl HFW 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálóval

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Agrotec Magyarország Kft. - New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszéria
 • Axiál Kft. - Hetedik Generációs 728 Fendt Vario

Különdíjak

Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

 • Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. - Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

 • KITE Zrt. - Pellenc digitális szőlőtermesztés

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Axiál Kft. - Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép
 • KITE Zrt. - JCB Fastrac Icon traktor
 • Vaderstad Kft. - Väderstad Proceed vetőgép

Prémium oklevélben részesültek

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • ABZ Innovation Ltd. - ABZ Innovation L10 permetező drón

Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

 • Afflield Kft. - MachineryGuide BSC ISOBUS controller és BSC EXT modul
 • Axiál Kft.- mAXI-NET 2.0

Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

 • Terragro Kft. - BIOFIL® Klíma talajoltó baktérium készítmény

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Agri Cs Magyarország Kft. - CASE IH Puma 260 AFS Connect
 • Agrotec Magyarország Kft. - New Holland by Macdon flexibilis gabona adapterek
 • Amazonen-Werke Kft. - Tyrok 400 félig-függesztett váltvaforgató eke
 • Axiál Kft. - Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer
 • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. - Fliegl KDS 260 Muck Kontroll láncos trágyaszóró
 • KITE Zrt. - JCB 524-70 AGRI PRO teleszkópos rakodógép
 • Lemken Hungária Kft. - Lemken Solitair DT vetőgépkombináció
 • Multiva Magyarország Kft. - Multiva Eforte vetőgép

A díjazott termékekről részletesen itt írtunk

A KITE Zrt. kiállítási területe érdemelte ki az idén a legszebb standnak járó kitüntetést a nagy standok kategóriájában. A cég a fenntarthatóság jegyében építette fel csaknem 3000 négyzetméteres kiállítási terét, amelyen több mint húsz új és hat old timer gépet mutattak be.

Fotó: Hungexpo
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?