A Corteva elkötelezett a mezőgazdasági területen tanuló hallgatók fejlődésének támogatásában (x)

Agro Napló
A Corteva Agriscience elkötelezett abban, hogy a mezőgazdasági szakmát a fiatalok számára ismertté és vonzóvá tegye. A vállalat célja, hogy a mezőgazdasági tanulmányaikat folytató fiatalok fejlődését támogassa és megfelelő gyakorlati lehetőségeket biztosítson számukra.
Kasubáné Medvegy Mária és a Corteva szarvasi vetőmagüzemében dolgozó diákok

A Corteva mindent elkövet annak érdekében, hogy megteremtse a lehetőséget a jövő generációjának, hogy részt vehessenek a magyar termelők és fogyasztók életminőségének javításában, fenntartva ezt a folyamatot az utánuk következő generációk számára.

A Corteva 2019-es kutatása alapján a 14 és 18 év közötti fiatalok körében alig 1–2 % az, akinél a mezőgazdálkodás, gazdálkodás a tervezett pályaválasztási irányok között szerepel. A felmérésből már akkor jól látszott, hogy a felnövekvő generáció számára fontos szempont a munkaválasztás során, hogy olyan munkát végezzenek, amit szeretnek csinálni és amiben meg tudják valósítani elképzeléseiket. A magyar mezőgazdasági szektor egyik legnagyobb kihívása a jövő munkavállalóinak felkészítésével kapcsolatban az, hogy a mezőgazdasági ágazatot a fiatalok többsége nem ismeri.

„Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok már korán megismerhessék és megszeressék a mezőgazdaságot, valamint a Corteva tevékenységét, és a jövőben bizalommal forduljanak felénk. Részt veszünk állásbörzéken is és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, ahol a fiatalokat meg tudjuk szólítani” – mondta el Jenei Ágota, a Corteva regionális HR tanácsadója.

A Corteva szarvasi vetőmag üzemében évente 4-6, a szegedi kutatófejlesztő központban pedig 1-2 diák tölti szakmai gyakorlatát, melyért bérezést is kapnak. A nemek aránya teljesen kiegyenlített a diákok között, melyre a vállalat nagy hangsúlyt fektet. A szarvasi üzem a nyári szezonban és a betakarítás alatt, ezen felül diákszövetkezeten keresztül átlagosan 15-20 diákot is foglalkoztat címerezési ellenőri, agronómiai vagy karbantartási területen. A szegedi állomáson évente változó létszámban, 15-20 diák vállal munkát elsősorban a nemesítői tenyészkertekben, ahol a kísérleti parcellák porzási munkálatai miatt jelentős a kézimunkaerő-igény.

 „A nálunk dolgozó fiatalok nyitottak, lendületesek, nagyon hamar be tudnak integrálódni a csapatba. Nem csak ők, de mi is nagyon sokat tanulunk mellettük. Ez a generáció már teljesen máshogy kommunikál, teljesen más szemlélettel rendelkezik. A digitalizációra való fogékonyságuk egyszerűen elképesztő. Kiváló szakmai alapokkal érkeznek hozzánk, melyre segítünk nekik építkezni az itt tartózkodásuk alatt.” – nyilatkozta Kasubáné Medvegy Mária, a vállalat Quality Testing koordinátora a szarvasi diákokkal való együttműködés kapcsán.  „A Corteva munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek, melyet maximálisan igyekeznek átadni nekünk. Itt olyan dolgokra látok rá, amire máshol nincs lehetőségem. Nagyon jó azt tapasztalni, hogy vannak 10-20 éve itt dolgozó munkatársak, akiket a Corteva maximálisan értékel. A vezetőséget érdekli, hogy mi folyik az üzemben és az is, hogy az egyes részlegek hogyan kommunikálnak egymással. Nagyon családias és inspiráló a környezet, amiben fejlődni tudunk a gyakorlat alatt. Nagyon megnyugtató az is, hogy tudom az iskola utána is lesz lehetőségem visszajönni.” – tette hozzá Király Enikő, a MATE környezettudományi karának hallgatója, aki jelenleg labor asszisztensi pozícióban tölti gyakorlatát a Corteva szarvasi vetőmag üzemében.

Király Enikő

A Szegedi Kutató Állomáson a gyakorlati idő alatt a vállalat lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy több csoport munkájába betekintést nyerjenek. Munkafeladataik többsége a szántóföldi kísérletekhez kötődik, ehhez fontos a jó állóképesség és meg kell szokni a szélsőséges nyári melegben való munkavégzést is. A gyakornoknak mindig van gyakorlatvezetője, akivel rendszeres kapcsolatot tartanak fent, átbeszélik a feladatokat, a munkaidő beosztást. Emellett a gyakorlatvezető folyamatos szakmai információkkal látja el őket. „Számomra hatalmas szó volt, hogy első éves létemre megkaptam a gyakornoki lehetőséget a Cortevánál. Mindenki nagyon segítőkész, bármilyen kérdést nyugodtan feltehettem, akár többször is. Nagyon rugalmasak az órarendem tekintetében is, így tudok az iskolára is elegendő időt fordítani. A napraforgó tenyészetben megismerkedtem a virágzás írással és a tenyészkerti feladatokkal, a rendszerekkel és az állomáson folyó tevékenységekhez kötődő tudnivalókkal. Immár a harmadik szezont töltöm a cégnél, az idei évben pedig részt vehettem az E-AME Internship programjában, amelynek köszönhetően megismerhettem Európa különböző Corteva állomásain dolgozó diákjait is. A vállalatnál eltöltött idő alatt nemcsak a tudásom gyarapodott, hanem az élményeim is” – tette hozzá Rabatin Nikoletta, aki jelenleg a SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója és kutatási asszisztensként segíti az állomáson dolgozók munkáját.

Rabatin Nikoletta

A Corteva folyamatosan kapcsolatban van diákszövetkezettel és toborzó céggel, hogy helyet biztosítson a szakmai gyakorlat programon résztvevő hallgatók számára. A vállalat gyakornoki programjával kapcsolatban a www.corteva.hu oldalon lehet érdeklődni, valamint további információ elérhető a vállalat careers.corteva.com oldalán.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?