2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Beltéri kertészetek szolgálják az élelmiszer-termelést

Agro Napló
A bedrock.farm alapítói már egyetemistaként elhatározták, hogy egy olyan agrárcéget hoznak létre, ami nem csak nekik, hanem az utánuk következő generációk számára is biztosítja az elérhető, friss, tápláló és biztonságos élelmiszert.

A bedrock.farm csapata egész évben szezontól és időjárástól függetlenül éttermek számára állít elő magas minőségű mikro- és leveles zöldségeket, gyógy- és fűszernövényeket, illetve ehető virágokat. Munkájuknak köszönhetően az éttermek mentesülnek az ingadozó mennyiségű és minőségű alapanyagokkal járó stressztől.

Dr. Balázs Bence, a bedrock.farm biotechnológia felelőse és társalapítója ismertette a startup vállalkozás legfontosabb tudnivalóit a budapesti Green Fest konferencián, ahol az Agro Napló is jelen volt.

„Tápláló, biztonságos és elérhető ehető növényeket termesztünk szezonalitás nélkül, igényre szabva, lokálisan. Terményeink frissességét garantálja, hogy kizárólag rendelésre aratunk és azonnal szállítunk a legközelebbi termelőegységből. Termesztőházaink kimagasló higiéniájának köszönhetően nem használunk növényvédőszereket és a külvilágtól való elzártságuk miatt magas élelmiszerhigiéniai biztonságot tudunk fenntartani” – fogalmazott Bence.

A növénytermesztés egyik legfontosabb célja a hozamnövekedés elérése, ez a biológiai határokon belül valósítható meg. A hatékony növénytermesztés érdekében ezért egyre fejlettebbek a beltéri megoldások, amelyek nincsenek kitéve a globális időjárásváltozás szélsőségeinek és így kontrollált környezetben valósulhat meg általuk a végtermék előállítása. A beltéri kertészet a járványügyi helyzeteknek is jól ellenáll, a termesztőrendszer zárt és talajt sem kell hozzá felhasználni.

Mivel az élelmiszerválság fokozódik, a hagyományos termesztéstechnológiától eltérő módszereket és más irányokat kell meghatározni az élelemtermelésben, így előre kell gondolkodni az új megoldások megvalósításában.

Szűcs Endre és Dr. Balázs Bence még egyetemistaként alapították meg a startup vállalkozásukat, amikor feltérképezték, hogy milyen kihívásokkal küzd a világ mezőgazdasága. A tengernyi kihívás közül megcéloztak néhányat, amit igyekeznek megoldani, így kezdtek el növényeket termelni.

Budapest-központú beltéri növénytermesztés

A cég Budapesten működik, mikrozöldségeket, leveles zöldeket, ehető virágokat és fűszernövényeket állít elő magas minőségben, főleg éttermek számára. 1 év alatt 21 ezer adag terményt értékesítettek 35-nél is több fajtából, vízmegtakarító technológiát alkalmazva. Az adatok gyűjtése folyamatos, egy év során 8 millió keletkezett a tápoldatra vonatkozóan. A cikk megjelenésekor összesen 21 ezer grammra pontos mérési eredményük van arról, hogy kinek, mikor és mit adtak el, továbbá 7 ezer adatuk van arról, hogy a növényeket mikor, hova, hány gramm pontossággal vetették el. Az adatokból meg tudják mondani, hogy mi történt a növénnyel a magtól egészen az eladásig. 

Új megközelítés a növénytermesztésben: a beltéri környezetet alakítják a növényekhez

A hagyományos mezőgazdaság igyekszik a növényeket igazítani a környezeti feltételekhez, amelyek egyre szélsőségesebb eseményekkel nehezítik azt. A beltéri növénytermesztés elve viszont az, hogy a környezetet változtatja a növények igényeinek megfelelve, így gyakorlatilag a genetikai potenciált feltárva lehet maximalizálni a hozamot. Amikre pedig a növénynek szükségük van, szabályozási köröknek nevezik: ez többek között a levegő, annak CO2 tartalma, hőmérséklete, páratartalma, a tartóközeg, a tápanyag, továbbá a fotoszintetikusan aktív fotonok, vagyis a fény. Ezeket mind mérik, visszamérik, elemzik, majd a vizsgálatok és az eredmények alapján igyekeznek optimalizálni a környezetet a növények számára.

Bence szerint ezt úgy kell elképzelni, mint mikor az étterembe betérve újra és újra a kedvenc ételét kéri valaki, ott pedig újra és újra ugyanabban az ízvilágban és minőségben készíti el a konyha. Ahogyan a kedvelt ételeinknek van egy optimális receptje, úgy az általunk termesztett növényeknek is van optimális környezeti receptje – mondta.

A tápoldatok és a hőmérséklet kontrollja lehetővé teszi, hogy mindig ugyanazt a magas minőséget érjék el, amit az éttermek elvárnak és eközben a hozam javítására is törekedni tudnak. A cég kifejlesztett egy olyan platform kártyát, aminek a segítségével bármilyen eszköz, amivel a növények környezeti paramétereit alakítják, technológiától függetlenül együttesen irányíthatóvá válik. Így a már meglévő receptek alapján a rendszer képes újra és újra rekonstruálni az optimális körülményeket a növények számára.  

Később a meglévő adatok elemzésére mesterséges intelligenciát is fognak használni a bedrock-nál. Ahogyan a szigetes technológiákat a platformkártya, úgy az egymástól elkülönült farmokat egy felhő alapú rendszer köti össze, ahol a rendszerben lévő minden farm tudását összesítik. Ennek eredménye, hogy mindig az optimális termelési eljárás érvényesül, minden farmon. Így a bedrock.farm termelői mindig a teljes hálózat tudásával rendelkeznek, ezért növényfajtától vagy fajtól függetlenül azonnal az optimális környezeti recepttel rendelkeznek és előzetes kísérletezés nélkül, a kapacitásokat jól hasznosítva tudnak termelni a piac igényei alapján.

Jó megvilágításban lesz jó a minőség

A növénytermesztésben és fejlesztésben a tanulási ciklusok felgyorsítása az egyik fontos cél, amivel hamarabb lehet komoly és impresszív eredményeket elérni a kutatások során. A ciklusok rövidítésében nagy segítségünkre van a Led Lighting Kft. – mondta Bence.

Amíg például a fényforrás korábban Kelet-Ázsiából, import útján érkezett, most előnyt jelent számunkra, hogy a mikrocsip és a konténerhiány miatti drága és bizonytalan helyzetben az 1 – 1,5 éves várakozási és átállási időt le tudják rövidíteni 1-2 hétre, ennyi idő alatt szállítják a megrendelt lámpákat a Led Lighting Kft. munkatársai – közölte a fiatal szakember.

Ráadásul amíg az ázsiai megoldással nem tudták generatív fázisig juttatni a növényeket, a magyar cég segítségével gyorsan kézzel fogható eredményeket értek el a kertészetekben és a fényspektrumokat is jól sikerült beállítani. A fontos szabályozási kör ellátása és minősége így biztosított, aminek következtében egyre ütemesebben és gyorsabban tudnak fejlődni a világítástechnológia terén is. A Led Lighting Kft. szakembereivel a kísérletezés is zajlik, az általuk a növénytermesztéshez fejlesztett GrowLED lámpákkal salátánál fogják vizsgálni a különböző fényspektrumok és fényerősségek hatását.

Számos olyan technológiai fejlesztésük zajlik már most, melyek 3-5 év múlva fognak valódi értéket képviselni. Többek között azon dolgoznak, hogy elhozzák a termesztési környezeteket jellemző adatok szabad felhasználásának és megosztásának korát, mivel ezek hasznát napjainkban csak pár tőkeerős cég élvezheti – írták. Önadóztatási programjaik vannak, melyekben a piaci árhoz hozzáadják a nem megjelenő környezeti hatásokat (externáliákat). Az így képzett tőkét pedig a lehető legnagyobb társadalmi, illetve környezetvédelmi, pozitív foganattal rendelkező beruházásokra fordítják.

LED világítás/kapcsolat:
info@lltech.eu

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!