2024. április 27. szombat Zita

Állattartó telepek járműforgalma

Agro Napló
A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. állat-, takarmány-, elhullott állatok, anyagok és eszközök szállítása), így az akár több állattartó telepet is látogató gépjárművek komoly biológiai kockázatot is jelenthetnek.

Az állattartó telep és környezetének magas higiéniai szintje az eredményes gazdálkodás alapja. Nem is lehet kérdéses, hogy a konzekvensen alkalmazott higiéniai rendszabályok segítik megvédeni a farmot a kívülről érkező fertőzésektől, illetve meggátolják a telepen belüli terjedésüket is. Mivel a megelőzés mindig „költséghatékonyabb”, mint a betegség következtében keletkezett károk orvoslása, ezért a védekezés alapeleme a kellő körültekintéssel kialakított preventív higiéniai intézkedések sora kell, hogy legyen, melynek egyik kiemelt eleme a telepre érkező járművek számának korlátozása és a forgalom szigorú kontrollja.

Általános telepi járműforgalomra vonatkozó szabályok

Alapszabály, hogy a gazdaság területére csak a legszükségesebb esetben hajthat be gépjármű. A „véletlenszerű látogatók” telepre jutásának megakadályozását szolgálja a biológiai veszélyre felhívó táblák bejáratoknál történő kihelyezése, az ép – funkcióját betölteni képes – kerítés megléte, illetve az, hogy a telepi kapuk használaton kívül mindig zárva legyenek.

A gazdaság napi működéséhez feltétlenül szükséges gépjárművek mozgását már a telep tervezésekor is lehet racionalizálni. Előnyös adottság az is, ha a közvetlen környezetben nem találhatóak nagy forgalmú útszakaszok. Kedvező esetben az állattartó telep nem osztozik más, egyéb (főleg mezőgazdasági) tevékenységet folytató telephellyel (pl. takarmánykeverő üzem, vágóhíd). Kiváló megoldás, ha a takarmánysilókat a telep kerítésvonalában helyezik el, így azok a telepen kívülről is könnyedén feltölthetők. Ennek az elvnek a mentén érdemes a kerítésvonalba telepíteni az állati hullák tárolására szolgáló egységet is, mely így a telepről tölthető és a telepen kívülről üríthető. Ideális esetben a rakodáskor sem hajt az állatok szállítását végző teherautó a telepre. A hídmérleget mindig a telep területén kívül kell kiépíteni.

Amennyiben mégis elkerülhetetlen a telepre való behajtás, úgy azt szigorú tisztítási és fertőtlenítési procedúra kell, hogy megelőzze. A sofőr látogatási naplóban történő regisztrálása után a teherautó fülkéjének, platójának, rakodóterének tisztaságát a behajtás előtt is szemre kell vételezni. A sofőrnek feltétlenül követnie kell a telepi közlekedés szabályaira vonatkozó utasításokat és a telepvezető által előírt higiéniai rendszabályokat (pl. kéz- és lábbeli fertőtlenítés, védőruházat viselése stb.). Ideális esetben a telepen szilárd burkolatú közlekedő utak vannak, melyeket könnyen – az erre a célra szolgáló eszközökkel és gépparkkal – tisztán lehet tartani és időnként fertőtleníteni.

Járműtisztítás

A gépjárművek fertőtlenítését ugyanúgy meg kell előznie egy alapos tisztítási folyamatnak, mint ahogyan azt az istállóépületek esetében is elvégzik, mert csak így garantálható a fertőtlenítés hatékonysága. Ideális esetben a tisztításra kifejezetten a járművek részére kifejlesztett járműtisztítószert használnak, mely nem károsítja a jármű felépítményét, fényezését és szerkezeti elemeit. A tisztítószert célszerű habos formában, nagynyomású mosóberendezés segítségével a jármű felületére felvinni, mert így a vegyszerrel való befedettség könnyen ellenőrizhető.

Járműfertőtlenítés

Ezt követően kerülhet sor a járművek fertőtlenítésére, melyre kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező, széles hatásspektrumú, a kórokozókkal szemben igazolt hatékonyságú, környezetbarát és nem korrozív vegyszer használható. A kerekek fertőtlenítésére kerékfertőtlenítő medence kiépítése javasolható, mely legyen megfelelően mély, és legyen annyira hosszú, hogy a kerekek minimum egy teljes fordulatot meg tudjanak tenni a medencében. Egyes telepeken fertőtlenítőszerrel átitatott robusztus anyagból készült kerékfertőtlenítő szőnyeget használnak. A karosszéria fertőtlenítése megoldható gépi vagy kézi permetezéssel, de akár járműfertőtlenítő kapu is üzembe helyezhető, melyen megfelelő számú és szórásképű fúvókák juttatják a fertőtlenítőszer munkaoldatot nem csupán a karosszériára, hanem a gépjármű alvázára is. Rendkívül fontos, hogy a részletekbe menő járműtisztítás és -fertőtlenítés nem csupán az idegen járművekre vonatkozik, hanem a telepet elhagyó, majd arra visszatérő saját gépekre is.

Járműfertőtlenítő kapu és járműfertőtlenítő medence kombinációja

Az időjárás és a használat függvényében a fertőtlenítőszer munkaoldat rendszeres cseréjéről, frissítéséről nem szabad megfeledkezni. Különös figyelmet kell fordítani a téli járműfertőtlenítésre is, hiszen a fertőtlenítőszer munkaoldat fagyásmentességét biztosítani kell (pl. propilén-glikollal), mert csak így garantálható a problémamentes és folyamatos üzem. A külső hőmérséklet függvényében először mindig vízzel kell hígítani a propilén-glikolt, majd ezt követően kell a kívánt koncentráció elérésének megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert az oldathoz keverni.

Litz Tamás
HAT-AGRO Higiénia Kft.
tlitz@hatagro.hu
www.madarinfluenza.hu

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Legutoljára tavaly márciusban írtam cikket a témában, akkor Bács-Kiskun megyében a kórokozó egyik altípusának (H5N8) megjelenését igazolta a hatóság e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!