Új, előremutató napraforgóhibrid a Limagrain-től (x)

Agro Napló
Ha napjainkban felteszik nekünk a kérdést, hogy melyik a kedvenc napraforgó hibridünk és miért, akkor vagyunk a legszerencsésebb helyzetben, ha olyan hibriddel rendelkezünk, melynek nemcsak a terméspotenciálja, az olajtartalma és a betegség-ellenállósága kiemelkedő, de mindezeket a tulajdonságokat a legkülönbözőbb ökológiai feltételek és eltérő termésszinteken is nagy biztonsággal produkálja.
 Az LG 50.479 SX Tesoro állomány Atkár határában

A mi egyik ilyen kétségkívül prioritást nyert hibridünk a Limagrain LG 50.479 SX Tesoro elnevezésű hibridje, mely úgy a nemesítőnél, mint az IKR Agrár Kft. kísérleteiben is az elmúlt két, egymástól merőben eltérő évjáratban, a legkülönbözőbb termesztési feltételek között is bizonyított.

Az LG 50.479 SX Tesoro egy közép-korai érésű, korai virágzású, gyors kezdeti fejlődésű, középmagas, linolsavas napraforgó. Félig bókoló tányérállása és kiváló kórtani tulajdonságai mellett nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal is bír, úgymint kiemelkedő terméspotenciál, kiváló alkalmazkodóképesség, magas olajtartalom és könnyített gyomvédelem az Express-toleráns gyomirtási technológia révén. A Limagrain nemesítőház fejlesztési kísérleteiben már 2018-ban és 2019-ben is kitűnt. 14, illetve 12 kísérlet átlagában, 4,4 és 5,2 relatív %-kal adott nagyobb termést, mint a vezető SU típusú hibrid.

A nemesítő 2021. évi bemutatókísérleteiben is nagyon jól szerepelt, mert a napraforgónak kedvezőtlen időjárás ellenére is sok helyen kaptak 4 t/ha körüli vagy feletti termést az 1.sz ábra tanúsága szerint.

1. ábra: az LG 50.479 SX Tesoro DEMO és mellévetéses kísérleti eredményei 2021-ből

Az IKR Agrár Kft. kísérleteiben 2020-ban került vizsgálatra először, ahol is az 1.sz. grafikonon bemutatottak szerint, az SU-LO csoportban a 2. legjobb lett. Legnagyobb termését Reménypusztán takaríthattuk be, ahol 4,897 t/ha termést ért el, és ezzel az eredményével a 2020. napraforgó kísérleti év abszolút győztese lett.

1. grafikon

Kiváló eredményekkel folytatta bemutatkozását a tavalyi, 2021. évi eredményei szerint is, melyet a 2.sz. grafikon bizonyít. Az összesíthető 31 közös hibrid és a 8 kísérleti hely átlagában termésátlaga 3,491 t/ha lett, az összesített termésrangsorban a 3. legjobb, de a legjobbtól is csak 10 kg-mal lemaradva. Ha csak a saját genotípus-csoportjában vizsgáljuk, akkor a 8 kísérlet átlagában a 2. legjobb termést érte el, elhanyagolható különbséggel az őt megelőző NK hibridjelölttől.

2. grafikon

 

Kiváló termésstabilitással rendelkezik, melyre nagyon jó példa, hogy 2021-ben az IKR kísérleteiben a kifejezetten magas és a rendkívül alacsony termésszinteken is megállta a helyét. Szeremlén, a 2021. évben legnagyobb termésátlagot adó kísérletünkben az 5,045 t/ha termésével az abszolút első helyen végzett, s ezzel nemcsak a linolsavas, express-toleráns hibridek között, hanem az összes vizsgált 31 hibrid között a 2021. év termésgyőztese lett. Ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy a legalacsonyabb termésszintű nagykőrösi kísérletben is, genotípus-csoportjában a 3. legjobb helyen végzett (3. és 4.sz. grafikonok).

3-4. grafikonok: az LG 50.479 SX Tesoro terméseredményei eltérő termésszinteken (IKR Agrár kísérletek 2021, SU-LO csoport)

A szélsőséges időjárás és a szűkülő vetésforgó miatt, a jövőben nőni fog a napraforgó betegségek megjelenési kockázata és fel fog értékelődni a hibridek betegségekkel szembeni ellenállóképessége. Az LG 50.479 SX Tesoro ebből a szempontból is átlagon felüli, mert a jellemzően károsító betegségekkel szemben nagyon jó ellenálló képességgel bír és olyan, rassz-specifikus rezisztencia génkombinációval rendelkezik, amely biztos védelmet nyújt a Magyarországon jelenleg előforduló, összes peronoszpóra patotípussal szemben.

Manapság azonban nem elég az, ha egy napraforgó hibrid jól és stabilan teljesít a különböző termőhelyeken, jó agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik és ellenálló a fontosabb betegségekkel szemben, mert vetőmagjának elérhetőnek is kell lennie a termelők számára. Jó hír, hogy előrelátásunknak köszönhetően, az LG 50.479 SX Tesoro hibridünkből még van elérhető készlet Magyarországon. Az IKR Agrár Kft. Vetőmagkereskedelmi Igazgatóságán szívesen adnak konkrét tájékoztatást, keressék munkatársainkat!

Dr. Kiss Erzsébet
Fejlesztési tanácsadó, IKR Agrár Kft.
Dr. Szűcs Péter
Kukorica és Napraforgó Fejlesztési Vezető, Limagrain Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!