Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Agro Napló
Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstresszre. Ha a hőmérséklet 22 °C fölé emelkedik, az megterhelést jelent a tejelő teheneknek, különösen magas páratartalom mellett. Ez különösen a nagytejűeket és a frissfejősöket érinti, de negatív hatása van a szárazonállókra és az üszőkre is.

A külső hőmérséklet emelkedésével a tehén testhőmérséklete is emelkedik. Ez a légzésszám, a nyálképzés és a vízfogyasztás növekedésével jár, ami jól megfigyelhető. Ezután általában csökken a szárazanyag-bevitel, a tejhozam és a tejzsír mennyisége, valamint romlik a reproduktív teljesítmény.

A véráramlás megnő a perifériás szövetek felé, ezzel növelve a hőveszteséget. A marhák lihegnek, ám fokozott zihálás esetén a vér sav-bázis egyensúlya és pH-értéke megváltozhat, ami légzési alkalózishoz vezethet. A nyári takarmány magasabb gabonaaránya ugyanakkor bendőacidózist eredményezhet.

A hőstresszt súlyosbító tényezők lehetnek az ergot alkaloidok, mivel érösszehúzó hatásuk miatt csökken a véráramlás. Így a tejhozam csökkenése és az egyéb problémák megjelenése nem meglepő.

6 tipp a hőstressz ellensúlyozására:

  • Biztosítson megfelelő hűtést a légáramlás, permetezők és árnyékolás segítségével!
  • Biztosítson megfelelő tiszta vizet, különösen a fejés utáni időre!
  • Ossza meg a napi takarmányadagot, hogy maximalizálja a száraz­anyag-felvételt: 40% kora reggel, 60% késő délután!
  • Adjon kiváló minőségű, könnyen fermentálható rostban gazdag és jó emészthetőségű tömegtakarmányt!
  • Használjon Levabon® Rument!
  • Használja a Digestarom® Dairyt!

Az első 4 tipp a telepi menedzsment és a takarmányozás optimalizálásával megoldható, mely biztosítja a hőstresszel való eredményes küzdelmet. Ezeket egészíthetjük ki olyan adalékokkal, mint a Levabon® Rumen és a Digestarom® Dairy, amelyek hozzájárulnak a tápanyagok emészthetőségének növeléséhez.

Az autolizált élesztő, a Levabon® Rumen növeli a bendő hatékonyságát azáltal, hogy több tápanyagot kap ugyanazon takarmánymennyiségből. Segíti a takarmány jobb emészthetőségét és a takarmány hatékony felhasználását még a nem optimális környezeti feltételek mellett is. Az élesztőkultúrákkal szemben az autolizált élesztő könnyen elérhető a bendő mikroflóra számára, mivel a sejtek már fel vannak tárva az autolízis által, ugyanakkor kiváló minőségű tápanyagokat juttat a bendő mikrobiotájához (B-vitaminok, peptidek, aminosavak, nukleotidok, enzimek, sejtfal szénhidrátok).

A Digestarom® Dairy egy olyan növényi eredetű takarmányadalék, amely serkenti a takarmányfelvételt és a kérődzést, megakadályozva ezzel a szárazanyag-felvétel hirtelen csökkenéséből eredő gondokat.

További információkért keresse
a BIOMIN Magyarország Kft. kérődző szaktanácsadóját:
Csatádi Gábor, +36-70/431-5809

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!