Magnello – Hatékony és megbízható védelem kalászfuzáriózis ellen

Agro Napló
Az őszi búza termesztése során különböző gombabetegségek léphetnek fel, ezek eltérő mértékű termésveszteségeket képesek okozni, azonban megfelelően megválasztott fungicidekkel és jól időzített kezelésekkel hatékonyan tudunk fellépni ellenük. A tenyészidőszak végéhez közeledve okozhatja a legnagyobb mennyiségi és minőségbeli veszteséget a kalászfuzáriózis.

A fuzárium fajok a búza teljes tenyészidőszakában felléphetnek, korábbi fenológiai állapotban csírapusztulást, gyökérkorhadást, szárrothadást idéznek elő, későbbi fenológiában pedig a kalászok megfertőzését eredményezik (kép).

Kalászfuzárium tünete őszi búza kalászán (fotó: Boros Szilárd, 2020.06.18.)

Több fuzárium faj képes előidézni a kalászok megfertőzését, azonban hazánkban leginkább domináns faj a Fusarium graminearum (teleomorf: Gibberella zeae) és a Fusarium culmorum (teleomorf alakja nem ismert jelenleg). A fuzárium fajok kalászhányástól viaszérésig fertőzhetik a búzát ivaros (aszkospórák) és ivartalan (konídiumok) szaporító képleteik segítségével, a búza fogékonysága virágzásban a legnagyobb. A jelentős mennyiségi kár (ezermagtömeg-csökkenés) mellett tetemes lehet a minőségi veszteség is, ugyanis e kórokozó fajok különböző toxinokat is termelnek (DON, ZEA), amelyek mind humán-, mind állategészségügyi szempontból károsak.

A kalászfuzáriózis elleni védekezési stratégia komplex szemléletet igényel, beletartozik az agrotechnikai védelem mellett a kémiai is. Utóbbi helyes időzítése különösen fontos. Ha száraz, csapadékmentes az időjárás, nincs jelentősebb harmatképződés, akkor a kezelés időzítésével megvárhatjuk a virágzás kezdetét. Azonban, ha ennek ellentettje igaz, csapadék és harmatképződés is van, célszerű a kezelést már kalászhányás végén, virágzás kezdete előtt elvégezni.

A Syngenta Kft. kalászos fungicid portfóliójából a Magnello termékünket ajánljuk Önöknek a sikeres és megbízható kalászfuzáriózis elleni védekezésre. 100 g/l difenokonazolt és 250 g/l tebukonazolt tartalmaz. Mindkét hatóanyag a kórokozó gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja hatásmechanizmusát tekintve. Kiemelendő a termék DON toxin csökkentő hatása. Ajánlott dózisa: 1,0 l/ha. Fúvókaválasztásnál döntsünk a kettős réses típusok mellett, a permetlé mennyisége hektáronként 250–300 liter legyen.

2020-as fejlesztési kísérleteinkben ismét bizonyította a Magnello kivételes kalászfuzárium elleni hatékonyságát. Mesterséges fertőzést végeztünk az egyik kísérleti helyszínen, majd 48 óra elteltével kezeltük Magnello-val és versenytárs fungicid termékekkel a fertőzött parcellákat (ábra).

A Magnello 64%-kal csökkentette a kalászok és a belső szemfertőzöttség (FDK %) mértékét a kezeletlen kontrollhoz viszonyítva, amiben csak mesterséges fertőzést végeztünk F. graminearum konídium-szuszpenzióval (4,095X107 db konídium/ml).

Összefoglalásként elmondható, hogy a kalászfuzáriózis elleni sikeres védekezés nem lehetetlen, csak odafigyelést, rendszerben gondolkodást (agrotechnika, kémiai védelem, időjárás figyelembevétele stb.), megfelelő fungicid szerválasztást és időzítést igényel. Mi a kémiai védekezés szempontjából a Magnello által kívánunk az Önök idei sikeréhez hozzájárulni.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Boros Szilárd

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Amistar® Prime Pack

Amistar® Prime Pack

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédő szer gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a ga...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!