2024. április 28. vasárnap Valéria

Aprómag vetése Horschsal

Agro Napló
Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is, hogy aki kötött talajokon dolgozik és későn szántotta fel, az enyhe télben nem nagyon fagyott szét, és ezért a tavaszi magágykészítés is nehézkes!

Az aprómag vetése ugyanolyan fontos, mint a kukorica vagy napraforgóé. A vetésmélység pontos tartása, a bokrosodási csomópont kialakulása igenis hatással van a termésre.

Az őszi vetések sok termelőnél a repce vetésével kezdődnek. A repcénél is nagyon fontos az egyöntetű kelés mivel a rovarokkal és gyomokkal szemben így tudunk a legjobban védekezni, valamint az őszi regulátorozásnak is a kulcskérdése az egyöntetű állomány!

Mikor lesz egyöntetű a kelés? Egy picit vissza kell néznünk a talajművelésre, ugyanis, ha a talajt kiszárítottuk, akkor borítékolható a heterogén kelés. A tarlóhántást milyen minőségben, milyen tarlót és szalmaszecskázást hagytunk a kombájn mögött? Amennyiben tudjuk, hogy repcét vetünk a búza után, akkor erre fel kell készülni. És azt is tudjuk, hogy általában száraz a nyár és az augusztus is. A tarlóhántást végezzük olyan sekélyen, amennyire csak lehet, de minél nagyobb intenzitással.

 

Terrano 3 FX tarlóhántás

 

A Horsch szántóföldi kultivátorokon a MulchMix kaparendszer szárny részét magasságban lehet állítani, így tudunk sekélyebben dolgozni, valamint nagyon sok kultivá­torra a henger mögé gereblyét is lehet szerelni. A gereblye megrázza, szétteríti a szalmát és a benne levő magvak kihullanak, ami nem került be a földbe az a föld felszínén a párától a szalmatakaró alól fog kicsírázni.

 

Cruiser 12 XL sekély és intenzív tarlóművelés

 

A tarlóápolás lehet totális gyomirtó, amivel különböző gyomokat is el tudunk intézni, ill. megint egy sekélyművelés a Cruiser vagy Finer kultivátorok valamelyikével.

A magágykészítést pl. egy Tiger AS vagy Terrano kultivátorral a megfelelő mélységben, és megfelelő intenzitással történjék. Itt nem szabad „spórolni” a lóerővel! Ott ahol megvalósítható, optimális az éjszakai talajművelés és így korán reggel lehet kezdeni a vetést, és amire a talaj kiszáradna a Prontoval már el is vetettük a repcét!

 

Tiger 5 AS repcemagágy készítés

 

A Pronto vetőgépben a rövidtárcsa aprítja és keveri a felszínt, a gumikerekes henger pedig egyenget és utat képez a vetőcsoroszlyák előtt. Így lesz pontos a vetés! A mélységtartó kerék pedig lehengerli a vetett sort, épp annyira, hogy a kapillaritás visszaálljon a sorok alatt, és az aprómag biztonságosan csírázzon.

 

Pronto 9 DC nagy teljesítményű aprómagvetés

 

A vetésnél nagyon sok múlik azon, hogy a vetőgép különböző egységei miként működnek. Az adagolók precízen kiadagolják a legkisebb mennyiséget is. Ez nem kérdés. A rövidtárcsák már különböznek, a dőlésszögük, a felfogatásuk, miként aprítanak. Ezután jön az egyik legnagyobb különbség a gumikerekes henger.

A Pronto gumikerekes hengere úgy lett kialakítva, hogy egy kerék mögött két vetőcsoroszlya halad. Ez a záloga annak, hogy a Pronto ilyen jól vet! A vetőcsoroszlya csoroszlyanyomás állítása is logikus, amikor nagyobb nyomás kell akkor elölről elveszi, amikor pedig nagyon nedves a talaj, akkor pont annyit teszünk rá, hogy a magvak felett ne legyen „lebetonozva” a föld.

 

Tavaszi műtrágyázás megmutatja mit jelent a vetőmagot bebetonozni

Pronto vetést lehet műtrágyázni, a szomszéd földjén áll a víz

 

A Pronto egész Európában és így Magyarországon is a Horsch legnagyobb darabszámban értékesített mulcsvetőgépe!

Aprómag mint repce, búza … a Prontót várja, akár szemenkénti vetésre is.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Időjárásbiztos termelés

Időjárásbiztos termelés

Az időjárás olyan, amilyen. Mindig van olyan, akinek jó és olyan, akinek nem. Az elmúlt kb. 20 évben mindig arról beszéltünk, hogy próbáljuk megőrizni...

Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!