Megújította együttműködését a Vitafort Zrt. és Tej Terméktanács (x)

Agro Napló
Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – közölte a szakmaközi szervezet lapunkkal, hozzáfűzve: a szerződést Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója és Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója írta alá.

A Vitafort Zrt. 2012 decembere óta kiemelt pártoló tagja a Tej Terméktanácsnak. Most korábbi, határozott időtartamra szóló megállapodás újbóli aláírására, így az együttműködés megerősítésére került sor a közelmúltban.

A Vitafort Zrt., a 40 éves szakmai múlttal rendelkező, a jelenlegi kihívásokat felvállaló és a magyar takarmányipar egyik meghatározó cége. A Vitafort Zrt-nél a tejelő ágazat kiemelt és stratégiai fontosságú, hiszen a 150 szarvasmarha telepet meghaladó piaci jelenlét, a 70 ezer tejelő tehén mintegy 800 millió liter tejtermelése alapjaiban határozza meg a cég eredményességét.

Kulik Zoltán vezérigazgató a megállapodás aláírása kapcsán elmondta: cégüknél a kutatás-fejlesztés és a innovatív (K+F+I) tevékenységek a korábbinál még nagyobb szerepet kapnak. Az elkövetkező két évben ugyanis történelmük egyik legnagyobb beruházása előtt állnak. Ennek alapján az egészségtudatos, környezetvédő, állategészségügyi prevencióra kidolgozott komplex takarmányprogramok és az innovatív megoldások a jövőben még nagyobb szerepet kapnak. Ezt mutatja a 2020-as Magyar Innovációs Nagydíj keretein belül, hogy „Kiemelt elismerésben” részesült új takarmányozási programjuk is.

Kulik Zoltán

A vezérigazgató hozzátette: cégük számára különösen fontos a termékpálya teljes vertikuma, így a Tej Terméktanáccsal való szoros együttműködés, a közös célok elősegítése és az információnyújtás. Erősen bíznak benne, hogy mos megkötött együttműködési megállapodás tovább segíti a partnerkapcsolatok fokozott ápolását.

Harcz Zoltán ügyvezető igazgató a tejágazat kilátásaival kapcsolatban elmondta, hogy a vírushelyzet és az elszabaduló költségek eddig nem ismert helyzetet teremtettek mindenki számára, amihez igazodni kell.

Harcz Zoltán

A tejtermelők és tejfeldolgozók soha nem látott kihívásokkal szembesülnek. A koronavírus-járvány jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket, extra megterhelést okozva minden piaci szereplő számára. 2019. decembere és 2021 márciusa között a forint euróhoz viszonyított árfolyam jelentősen, mintegy 10 százalékkal változott. 

Ez elsősorban az önköltség nagy részét kitevő energia, vásárolt takarmány és csomagolóanyag árakban okoz jelentős költségemelkedést. 2020-2021-ben összesen 12 százalékkal emelkedett a minimálbér is. A gázolaj áremelkedése az alapanyag begyűjtési és a késztermék kiszállítási költségeit szintén érintette. 

A termelőtől a fogyasztóig terjedő egyfajta együttműködés szükséges annak érdekében, hogy a tejpiaci szereplők előre tekintő, az összágazati és nemzetgazdasági érdekeket is szem előtt tartó élelmiszertermelő tevékenységüket a jövőben is folytatni tudják.

Erre azonban anélkül, hogy az ágazatra háruló terhek valamennyi termékpálya szereplő között megosztásra kerüljenek, és ne csak egy szereplői kör szenvedje el a károkat, nincs lehetőség. A jövő csak úgy biztosítható, ha egy ekkora mértékű költségnövekedés igenis el tud oszlani a termékpálya szereplői közt, egészen a fogyasztókig – olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!