Családban marad a minőség: így termel kiváló tejet a Nyakas Farm

Agro Napló
A Keleti-főcsatornától és az M3-as autópályától is néhány 100 méterre található a hajdúnánási Nyakas Farm. A 2200 Holstein-fríz tehén és azok szaporulata teszi ki a tejtermelő gazdaság közel 5 ezres állatállományát, aminek jóllétéért a család mindent megtesz. Nyakasék a növénytermesztéstől kezdve a fejésen át a takarmányozásig gondosan odafigyelnek az állataik igényeire, így azok jó minőségben és nagy mennyiségben adnak tejet.

 

Hajdúnánás északnyugati határát elhagyva, a Fürj-éren túl tűnik fel a Nyakas Farm, ahová egy sorompóval is őrzött portán keresztül jutunk be. Az istállókhoz vezető hosszú, egyenes út két oldalán két takaros családi házban élnek Nyakasék, így szükség esetén egy perc alatt elérik a telepet. Az 1995-ben alapított tejtermelő gazdaságot szoros családi összefogással irányítják, Nyakas András fokozatosan adta és adja át a feladatokat az ifjabbik Andrásnak és Tamásnak. A legkisebb testvér, Éva joghallgató a Debreceni Egyetemen, ő is azt tervezi, hogy a tanulmányai végeztével bekapcsolódik a családi cég tevékenységébe.

A Fürjhalmi Nyakas tanya teljes területe 25 éve még szántóföld, az irodaépület pedig, ahol ma beszélgetünk, korábban a lakóhelyünk volt, az ebből nyíló rendezvényterem pedig az első istálló helyén valósult meg nemrég – mesélt a múltról ifjabb Nyakas András. Édesapánk 1995-ben 25 vemhes Holstein-fríz üszővel indította a gazdálkodást itt, Hajdúnánás határában. Amit akkor elkezdett, azóta is folytatjuk: a mai napig tart a fejlesztés. Az öntözéses pályázaton 2019-ben nyertünk, kész is van a beruházás, amivel 450 hektáron tudunk extra nedvességet kijuttatni. A következő lépésben további 300 hektáron tervezzük a rendszer bővítését. A közeljövőben az állatlétszámon tervezünk növelni, ami természetesen újabb istállókat is jelent. A távlati célunk pedig egy fejőház építése. Összesen nagyjából 1800 hektárnyi réti csernozjom talajt művelünk meg, ezek mind a takarmánytermelést szolgálják.

A Nyakas Farm fő profilja a tejtermelés, a 2200 tehén évente 23,5 millió liter tejet ad. Az irodahelyiségben a Holstein-fríz tenyésztők egyesületének elismerő oklevele tanúsítja, hogy 2019-ben 11 ezer 427 kilogramm tejhozamot értek el az országos tejtermelési díjazáson.

A gazdaságban mindig extra tejminőségre törekszünk, aminek egyik záloga a minőségi takarmány készítése. Többek között ennek köszönhető a 3,6–3,7 tejzsírszázalék és a 3,2–3,3-as tejfehérje érték is – mesélte a középső testvér, Nyakas Tamás.

A Nyíregyházán mezőgazdasági mérnökként, majd Debrecenben állattenyésztő mérnökként végző fiatalember arról is beszélt, hogy 2–4 állattal aktívan részt vesznek a nagyobb tenyésztői versenyeken, amik tökéletesen mutatják a tenyésztői munkát és annak színvonalát. Ezeken több első és dobogós, valamint különdíjas helyet is elértek már.

 

Fontos, hogy mi nem kiállításra tenyésztjük az állatokat, hanem hosszú élettartamra törekszünk,

és azokból választjuk ki a jószágokat, amiket elviszünk a megmérettetésre. A teheneken kívül is tartunk állatokat: 5 éve vásároltunk 30 darab anyajuhot, amit a telep körüli terület legeltetésére, karbantartására hoztunk Hajdúnánásra. A birkatartás kezdetben hobbinak indult, ám mivel láttunk benne lehetőséget, bővítettük az állományt; így ma 900 anyajuh, és a szaporulat van a birtokon. Az állatokat a húsuk és a gyapjútermelésük miatt tartjuk, főként Merinó és Ile de France fajtákat. A tehenek fejéséről és a telepirányítási rendszerről Tamás azt mondta el, hogy a fejőházban működő számítógépes programmal folyamatosan és valós időben nyomon követik az állatokra hatással lévő körülményeket. Így egyedszinten tudják megvalósítani a kezeléseket és a termékenyítés optimális idejét is pontosan meg tudják határozni.

A takarmánykezelésnél és -kiosztásnál is igyekszünk a lehető legprofibb munkát végezni, ami a munkatársaink áldozatos munkája nélkül nem lenne lehetséges – mondta Tamás.

A telepen két, az AXIÁL Kft.-től vásárolt RMH önjáró kocsi dolgozik, a 30 m3-es RMH Turbomix és egy 22 m3-es Premium típus, így az összes állatunkat önjáró kocsival etetjük. Az előbbi 1650 tehenet és 400 vemhes üszőt, az utóbbi pedig 530 tehenet és 1000 növendéket lát el. A tejelőállomány TMR-jéből 9,5, illetve 6 tonna keverhető egyszerre a gépekkel.

 

 

Az egyik legfontosabb előnyük a kezelőbarát kabin, melyben az alacsony zajszint, a klímaberendezés, a jó kilátás és a könnyű kezelhetőség teszi kényelmesebbé a munkával töltött időt. Nagyon lényeges az RMH-k megbízhatósága is: a beszerzésük óta minimális ideig kellett csak állniuk, amikor pedig erre sor került, a gyors szervizszolgáltatásnak köszönhetően hamar újra munkára foghattuk őket.

 

 

Komoly előny még a gyors betöltési teljesítmény, a Turbomix mindössze fél óra alatt tölthető meg. Gyorsan keveredik bennük takarmány, ami homogén elegyet alkot: az utolsó komponens betöltése után néhány perccel már kiosztható a TMR.

 

 

Az önálló munkavégzésre is érdemes kitérni, mert a kezelőn kívül nincs szükség több személyre és egyéb munkagépre a takarmányozási feladat elvégzéséhez. A telepre szabott méret és kiosztó rendszer, valamint a precíz és jól kontrollálható mérlegrendszer is nagyban segíti a kollégák munkáját – meséli ifjabb Nyakas András.

 

  Csurja Zsolt
precíziós mezőgazdasági szakmérnök
SZE-MÉK 2021 Mosonmagyaróvár A fotókat Fejes Márton készítette

 

 

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Agrárdigitalizáció a mindennapokban

Agrárdigitalizáció a mindennapokban

Az állattenyésztés számára az elmúlt húsz év legnagyobb kihívását az jelentette, hogy miképpen lehet talpon maradni a folyamatosan növekvő input költs...

Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!