Finomhangolt lombtrágyázás, avagy zsebünkben van a személyre szabott megoldás

Agro Napló
Finomhangolás… Ez a kifejezés talán már azt a gondolatmenetet indítja el a Kedves Olvasóban (és bennem is, mikor billentyűzetet ragadok), hogy alapból már rendelkezésünkre áll egy jól bevált, évek óta „szépen muzsikáló” technológia, melyet akár a – saját területi adottságaikra és fajtaigényekre adaptált eddigi – tapasztalat, akár az egyre szélsőségesebb évjáratok által megkívánt, nélkülözhetetlen alkalmazkodóképesség finomítani kíván.

Ezen hangolási feladat stabil háttereként, szeretnék most egy – a mindennapi munkát sikeresen támogató, a gyakorlatban visszaigazoltan működő – Yara-applikációt ismertetni. Itt a tavaszi munkák dandárjában, mikor pezsegve lüktet kinn az élet a határban, a tavasziak vetésével párhuzamosan zajlanak a növényvédelmi/lombtrágyázási munkák is, az őszi kultúráinkban.

Ilyenkor minden évben, napi szinten kapjuk a telefonhívásokat a YaraVita lomb­trágyák és a növényvédő szerek keverhetőségével kapcsolatban is. Ha valakinél most debütálnak a lombtrágyáink, akkor azért, ha pedig valaki már „régi motoros” Yara-felhasználó, de idén először valami újabb növényvédőszer-kombinációval kíván (vagy épp kényszerül, a márciusi pánikbevásárlások nyomán) YaraVita-t kijuttatni, akkor azért. Itt az azonnali segítség mindenki számára, szoktam volt mondani: „ott van a válasz a zsebedben”: a Yara TankmixIT alkalmazás formájában. Ingyenes, bárki számára elérhető applikáció okostelefonra, valamennyi operációs rendszerrel kompatibilis. Egy online, folyamatosan frissülő, több mint 40 000 db keverési próbát tartalmazó adatbázisról van szó, melyet a YaraVita gyártási és fejlesztési központjában, az angliai Pocklingtonban dolgozó kollégák kezelnek és tartanak naprakészen valamennyiünk számára, a 2010-es évek elejétől napjainkig.

Az alkalmazást megnyitva három opció áll rendelkezésünkre:

  • YaraVita lombtrágya és növényvédő szer (konkrét terméknévre keresve),
  • YaraVita lombtrágya és növényvédőszer-hatóanyag (ha adott terméknevet nem találunk) illetve
  • YaraVita lombtrágyák egymás közti keverhetősége.

Kiválasztjuk a leendő tankmixünk összetevőit, és máris ott a keverési próba eredménye a kezünkben (mely pdf formátumban lementhető), az elvégzett vizsgálat dátumával, a javasolt hektáronkénti termék- és vízmennyiséggel. Zöld pipa kíséretében, ha a keverék működik, kompatibilis, és piros X alatt, ha az összetevők kémiai alapon „összevesznek” egymással, ezért együttes kijuttatásuk nem javasolt. Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha nem találjuk, amit keresünk? Nem probléma, sőt! Csak a „Tankmixet kérek” gombra kell koppintani az alkalmazáson belül (vagy jelezni felénk, s mi is nagyon szívesen megkérjük) és a pocklingtoni kollégák 24 órán belül e-mailben küldik a kért keverési próba eredményét, természetesen ingyenesen. Ezzel a kéréssel lényegében személyre szabottan tudunk preventív segítséget kapni, mind a felhasznált YaraVita lombtrágya dózisát, mind a hektáronkénti vízmennyiség m3-ét és a növényvédő szer hatóanyagok típusát, dózisát egyaránt, legyen szó akár gyomirtó, akár gombaölő vagy rovarirtó szerről.

Az alapvető lombtrágyázási előírások betartásán túlmenően, az eddigi tapasztalatok és a Yara ajánlása alapján, ezúton is óva intünk mindenkit a sokszor ugyan jószándékú, de egyfajta „kémikus-önképző”, „a szomszédom mondta típusú” sokszor 5 vagy több hatóanyagot is egy tankba keverő „mágikus koktélok” keverésétől. Ezen mixeknek a legtöbb esetben szakmai alapjuk sincsen, emellett a keverék összetevői egymás hatékonyságát fogják kioltani, indokolatlan és felesleges kiadást okozva ezzel. (Nem beszélve az állományban okozott esetleges perzselési károkról, mely éppen pl. egy aszály miatt segítségre szoruló növényzet asszimiláló felületét fogja még inkább visszavetni...)

A YaraVita lombtrágyák gyártása és fejlesztése mögött 1967 óta immáron 53 éves tudás és globális tapasztalat áll. A piacon jelenleg is megtalálható növényvédő szerek többségével (herbicid, inszekticid és fungicid vonalon egyaránt) gond nélkül keverhetők, de kérjük, hogy 3, maximum 4 hatóanyagnál – fentiekben említett okok miatt – lehetőség szerint ne legyen több a tankban, és mindig egy keverési próba előzze meg a felhasználandó mixünk kompatibilitását.

Március végére, április legelejére megérkeztek az újabb szállítmányok a kereskedő partnereinkhez, a Yara lombtrágyák gyártása és kiszállítása folyamatos. A tavaszi igények lefedésével és a készletek ütemezett utánpótlásával az idei évben is ott van és ott lesz a technológiákba épített YaraVita.

Keressenek bennünket bátran, a járvány­ügyi előírások maximális betartása mellett minden segítséget megadunk a továbbiakban is. Jó egészséget és jó munkát kíván Mindenkinek:

Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.
+36 30 964 9513

A cikk szerzője: Szabari Szabolcs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Matematika jeles, környezetismeret jeles

Matematika jeles, környezetismeret jeles

„Ha a nevezők különböznek, át kell alakítani a törteket úgy, hogy nevezőik azonosak legyenek. Ezt hívják közös nevezőre hozásnak” – tanítgatom a számt...

2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!