Létezik „ellenszer” az afrikai sertéspestis ellen?

Agro Napló
Az afrikai sertéspestist okozó vírusra kontinensünkön a vaddisznó és a házisertés fogékony. Szerencsére humán vonalon nem okoz megbetegedést, állatról emberre nem terjed (nem zoonózis), így közegészségügyi jelentősége nincs.  

Annál nagyobb viszont a sertéságazatra gyakorolt negatív hatása, hiszen járványos méreteket öltve rendkívül nagy gazdasági kárt okoz, mert az igazoltan fertőzött állatokat, állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi egyedét le kell ölni. A betegség nem gyógyítható, eddig sem állatgyógyászati készítményt, sem hatékony vakcinát nem sikerült még kifejleszteni.

Hazánkban eddig „csupán” vaddisznó populációkban detektáltak megbetegedéseket, de amint azt a környező országok példájából is láthatjuk, a házisertés állományokban való megjelenése is valós veszély, mert az „emberi tényező” jelentős szerepet játszhat a betegség terjesztésében (pl. fertőzött vaddisznókból, házisertésekből készült, nem hőkezelt, fagyasztott élelmiszerek, élelmiszerhulladékok, állat- és takarmányszállító járművek, megnövekedett tranzitforgalom stb.).

A közvetlen terjedés veszélyforrásai:

A megbetegedett egyedek testváladékaikkal terjesztik a kórokozót (pl. vizelettel, bélsárral, nyállal, ondóval, orrváladékkal stb.).

A közvetett terjedés veszélyforrásai:

Ragályfogó tárgyakon keresztül is lehetséges a fertőzés átvitele (pl. kézi eszközökkel, szennyezett ruházattal, lábbelivel, takarmányszállító és egyéb járművekkel stb.).

A megelőzés részeként azok az állattartók, akik vadászati és vadgazdálkodási tevékenység során élő vagy elhullott vaddisznóval bármiféle kapcsolatba kerülnek, fokozottan figyeljenek a járványvédelmi előírások (ruhacsere, kéz-lábbeli fertőtlenítés stb.) és a karanténidő betartására.

Megelőző intézkedések a telephely szintjén

  • Biztosítani kell a telephely teljes zártságát (pl. dupla kerítéssel), a szabadon élő vaddisznók – mint az egyik legfőbb veszélyforrás – és a haszonállatként tartott sertésállományok közötti kapcsolat teljes megszüntetése feltétlenül szükséges.
  • A sertéstelepre csak a telepvezető kizárólagos engedélyével, és legalább 48 órás karanténidő betartásával lehet belépni. A telephelyre érkező személyeket regisztrálni kell, még akkor is, ha az állattartó épületbe nem lépnek be.
  • Minden telepnek komplett, írásos higiéniai programmal kell rendelkeznie a helyi adottságoknak megfelelően.
  • A fekete-fehér rendszerű öltöző használata mindenkire nézve kötelező. Biztosítani kell tiszta telepi munkaruházatot a telepre belépőknek.
  • Minden telepre kerülő anyag, eszköz, gyógyszer, vakcina stb. csomagolását, felületét fertőtleníteni kell.
  • Biztosítani kell kéz- és lábbeli fertőtlenítési lehetőséget minden be- és kijáratnál (a használt fertőtlenítő oldatot napi rendszerességgel cserélni kell).
  • A sertéstelepen más állatfaj nem tartható.
  • Nagy hangsúlyt kell fektetni a rendszeres, hatékony kártevőirtásra.
  • A telepi közlekedő utakat, szociális helyiségeket folyamatosan tisztán kell tartani.

Megelőző intézkedések az istállók szintjén

  • Az istállóépületeket zárva kell tartani, azokba csak szükség esetén lehet belépni.
  • Biztosítani kell kéz- és lábbeli fertőtlenítési lehetőséget minden istálló be- és kijáratánál (a használt fertőtlenítő oldatot napi rendszerességgel cserélni kell).
  • Állományváltáskor alapos tisztítószeres tisztítást (a szennyeződés típusának megfelelően savas vagy lúgos) és ezt követően szakszerű fertőtlenítést kell végezni. Csak hatósági engedéllyel rendelkező, széles hatásspektrumú, felhasználó- és környezetbarát, munkaoldatban hosszú ideig stabil, nem korrozív, az afrikai sertéspestissel szemben igazolt hatékonysággal rendelkező fertőtlenítőszert használjunk. Ne elégedjünk meg azzal, ha egy fertőtlenítőszer virucid hatású is, MINDIG kérjük el az adott fertőtlenítőszer független laboratóriumban elvégzett, az ASP elleni hatékonyságát valóban bizonyító tesztjét is, mely egyértelműen igazolja, hogy milyen koncentrációjú munkaoldatban, milyen szervesanyag-terhelés mellett, milyen hőmérsékleten, milyen hatóidővel (sajnos az utóbbi időben az ágazatban terjednek teljesen valótlan néhány másodperces hatóidőre vonatkozó értékek is…) bizonyult hatásosnak…
  • Az állatok számára kiváló minőségű, megfelelő mikrobiológiai és kémiai állapotú ivóvizet kell biztosítani.

Járműfertőtlenítés

A járvány terjedésének megakadályozása nem ér véget a telephely határain túl sem. Az Afrikai sertéspestis fertőzés a szállító járművekkel is terjedhet, ezért a járművek alapos tisztítása és fertőtlenítése be- és kihajtáskor is elengedhetetlen.

  • El kell távolítani minden fizikai szennyeződést (pl. sarat, szalmát stb.) a gépjármű felületeiről, kerekeiről.
  • Megfelelő hatékonyságú gépjármű tisztítószert kell használni a jármű lemosásához (hatóidő kb. 15–30 perc). A hatóidő letelte után a járművet magas nyomású mosóberendezéssel alaposan le kell öblíteni. Ezt követően kerülhet csak sor a jármű fertőtlenítésére.
  • Járműfertőtlenítésre ugyanazon szempontok szerint kell fertőtlenítőszert választani, mint az az istállóépületek fertőtlenítésénél látható volt!
Litz Tamás
HAT-AGRO Higiénia Kft.

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Legutoljára tavaly márciusban írtam cikket a témában, akkor Bács-Kiskun megyében a kórokozó egyik altípusának (H5N8) megjelenését igazolta a hatóság e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!