Termőföldek – Nyomás alatt…

Agro Napló
Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat elsivatagosodásra és élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatásairól. Bolygónk szárazföldi területeinek mintegy 75 százaléka érintett! Ekkora területen kimutatható az emberi tevékenység káros hatása a talajok állapotán.

A talaj százszor gyorsabban vész el, mint amilyen ütemben újratermelődne – írja a jelentés. Ráadásul a pusztulást a klímaváltozásból adódó időjárási szélsőségek is felerősítik. Az édesvízkészletek és az élelmiszerellátás is veszélybe kerül.

Eljött a cselekvés ideje!

1. ábra: A növénytermesztés néhány kihívása a klímaváltozás szempontjából

A klímaváltozás hatásai a növénytermesztésre az 1. ábrán egyértelműen látszanak.

A káros hatásokat leginkább a talajökoszisztéma sínyli meg. Az optimális összetételű és mennyiségű mikrobiológiai közösség sérülése beláthatatlan károkat okozhat! A szűk vetésforgók – jó esetben négy növény alkalmazása – sem kedvez a talaj biodiverzitásának. Terméshozamaink jellemzően csökkenő tendenciát mutatnak, a sokszor növekvő inputok (pl. műtrágya mennyiségek) ellenére és az előrejelzések alapján ez súlyosbodni fog. Tudnunk kell: a helyzet sem most, sem a jövőben nem oldható meg kizárólag kemikáliák alkalmazásával! Ezt nem művelhetjük tovább!

A BIOFIL Technológia olyan alapvető agronómiai eljárás, ami a hozam fokozása mellett ezen kihívások jelentős részére is hatékony megoldást kínál! Célzottan a talajélet javítására tervezték! A folyamatot érdemes ősszel elkezdeni a bakteriális szárbontással és a vetés előtti talajoltással! A BIOFIL Szárbontó Technológia (2. ábra) alkalmazásával a táblákon maradó szerves anyagok lebomlanak, jelentős mennyiségű tápanyag lesz felvehető, a talaj tápanyag szolgáltatása, víz- és hőháztartása javul. Nem utolsó sorban a patogén gombák és az áttelelő kártevők visszaszorítása is hatékonyan megoldható.

2. ábra A BIOFIL Szárbontó Technológia összetevői és eredménye

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

A nagy BIOFIL Trió

A nagy BIOFIL Trió

BIOFIL Szárbontó, BIOFIL Talaj-pH specifikus és BIOFIL Talajőr készítmények. Háromszoros biológiai hatásfok a többlethozam, termésbiztonság és növénye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!