2024. április 27. szombat Zita

Mi újság? Gépes információk és érdekességek a nagyvilágból

Agro Napló

A Fliegl felvásárolta a francia Brochard pótkocsigyárat

Ez év júliusának elején köttetett meg az adásvételi üzlet a német Fliegl Agrartechnik és a francia Brochard Constructeur között a francia pótkocsigyár átvételéről. A franciaországi Beaulieu-sous-la Roche-ban üzemelő, 1946-ban alapított Brochard pótkocsigyártó a nagy teljesítményű szervestrágyaszóró-, kiközelítő átrakó és billenőszekrényes pótkocsijairól vált ismertté Nyugat-Európában. Főleg tridem és quatro futóműves pótko­csikat gyárt nagy (250–500 LE) teljesítményű traktorokhoz. Legnagyobb kapacitású szervestrágyaszórójuk 50 tonna hasznos teherbírással rendelkezik. A jelenlegi szervestrágyaszórási világrekordot is egy ilyen kocsijuk állította fel, amely egy New Holland csuklós kormányzású T 9.450 traktorral vontatva 24 óra alatt 4.217 tonna szerves trágyát juttatott ki 221,8 ha-ra. Ez 175,71 t/h óránkénti és 19,01 t/ha hektáronkénti teljesítménynek felel meg. Josef Fliegl CEO elnök szerint a nagy kapacitású szegmensben bővül a jövőben a Fliegl kínálata, de megtartják a Brochard márkanevet is, a francia gyárat pedig Brochard Agriculture néven üzemel­tetik tovább, amelyet cégvezetőként Josef Fliegl Junior irányít és Alain Bellion műszaki és kereskedelmi igazgató vezeti a gyárat a jövőben. A szervestrágyaszóró pótkocsikhoz ezután a Fliegl szállítja majd a különböző szórószerkezeteket. A Fliegl dealerhálózatában ezután megjelennek a Brochard termékek is. Az első közös fejlesztésű pótkocsik az idei Agritechnikán mutatkoznak be.

Eilbote 2019

Új Rauch tesztcsarnok a műtrágyaszórók hitelesítésére

Az 1921-ben alapított, hamarosan 100 éves – sinzheim-i székhelyű – Rauch Maschinenfabrik birtokba vette a 2,5 millió euró bekerülési költségű, évi 3000 teszt elvégzésére alkalmas műtrágyaszóró bevizsgáló és hitelesítő tesztcsarnokot. A Rauch 1963 óta gyártja röpítőtárcsás műtrágyaszóróit és meghatározó szereplő a műtrágyaszórók piacán. A tesztcsarnok 70 m hosszú, 20 m széles és 7,5 m magas könnyű­szerkezetes épület, amelybe 45 m hosszú automatizált mérőpályát alakítottak ki, és így 90 m munka­szélességű műtrágyaszórókat is tudnak tesztelni és hitelesíteni. Ez a valóságban azt jelenti, hogy az általuk gyártott műtrágyaszórók esetében, különböző beállításoknál vizsgálják a különböző műtrágyákkal elérhető szórásszélességet, ezen belül a munkaszélességet, ill. a szórásképen belüli műtrágyaeloszlás egyenletességét. Ezekkel a mérésekkel állítják össze a műtrágyaszórókhoz mellékelt beállítási táblázatokat.

A tesztlabor szolgáltatásokat is nyújt a hozzájuk forduló gépeiket megvásárlóknak azáltal, hogy a kért műtrágyaféleségre vonatkozóan a mérések alapján meg tudja küldeni az általuk gyártott gépek pontos szóráshoz szükséges beállítási adatokat. A mérőpályán 88 db műtrágyagyűjtő tölcsér (tálca) található, amelyek alatt automata mérlegek 0,1 g pontossággal mérik meg a kiszórt műtrágyát, amelyekből egy számítógép megrajzolja a szórásképet és kiszámítja a szórásegyenletességet, ill. a munkaszélességet. Az egész mérési folyamat automatizált és csak perceket vesz igénybe. A mérőpálya elején található függesztő berendezés „manipulátoron” kap helyet a műtrágyaszóró és hajtása, amely különböző munka­pozíciók beállítását teszik lehetővé.

Profi 2019

Lendületben a Fendt

Az amerikai AGCO konszern legerősebb vállalata a traktorgyártóból longlinerré vált Fendt GmbH a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón számolt be a 2018 évi eredményéről és az idei, ill. 2020-as terveiről. A tájékoztatót Peter-Josef Paffen ügyvezető igazgató tartotta Marktoberdorf-ban, a Fendt székhelyén. 2018-ban a Fendt 16.806 db traktort értékesített, 12%-kal többet mint az azt megelőző évben. A traktorok 66%-a az exportpiacokon talált gazdára. Az idén 18.000 db traktor értékesítésével számolnak és 2020-ra el kívánják érni a már korábban megcélzott 20.000 db traktoreladást. A Fendt traktorok legfőbb piaca Nyugat- és Közép-Európa, ezen belül is az Európai Unió. A legtöbb (5.382 db) traktort otthon, Németországban adták el, és úgy tervezik, hogy így lesz ez a jövőben is.

A második legfontosabb piacuk a Fendt traktoroknak Franciaország, ahol 2018-ban 3.450 db traktort értékesítenek és az idén 4.000 db-bal számolnak. Olaszországban az elmúlt évben már 1.000 db fölé emelkedett az eladott traktoraik száma, és az idén 1.200 db-ot terveznek értékesíteni.  Az Egyesült Királyságban is a Brexit ellenére növekvő eladásokat terveznek, amely az idén 1.000 db feletti traktordarabszámot jelenthet. Kisebb mértékű „hegymenetbeli” növekedéssel számolnak az unió északi és déli, valamint a közép-európai térség országaiban. Ugyanakkor bizakodóan néznek a brazil és az észak-amerikai piacok felé. Folyamatosan nő a Fendt 900 és 1000 Vario gumihevederes traktorok piaca, amelyekből 170 db eladásával számolnak az idén. A kombájnokból ebben az évben 460 db-ot terveznek értékesíteni, amelyek között 100 db Ideal csúcsmodell szerepel. A Katana önjáró szecskázókból a tavalyi 43 db-bal szemben 2019-ben 50 db eladásával számolnak. A Fendt szögletes nagybálázókból 125 db, a 900-as hengeres nagybálázó családból 250 db az eladási tervük. A Fendt rotációs kaszákból és rendkezelőkből a tavaly értékesített 2.300 db-bal szemben az idén 3.350 db eladását tervezik. Tovább viszik a Xavier Roboter szántóföldi robotraj, valamint a Fendt e100 Vario elektromos meghajtású traktorprogramjukat is.

Eilbote 2019

A világ növényi olajtermelésének alakulása

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 6 millió tonnával nőtt a világ növényi olajtermelése. 2013-ban 160 millió tonna növényi olajat állítottak elő világszerte, 2018-ban pedig már 190 millió tonna volt a termelés, és 2019-ben tovább növekszik majd a növényi olaj előállítás a világon. Legdinamikusabban a pálmaolaj termelése növekedett és az olajpálma terméséből állítják elő a legtöbb (mintegy 73 millió t) növényi olajat a világon, amely az összes termelés 38,5%-át teszi ki. A szójaolaj teszi ki az éves olajtermelés 29,5%-át, amely 56 millió tonnának felel meg, és a növényi olajok közül a pálmaolaj után ennek növekedett legnagyobb mértékben az előállítása. Az elmúlt három évben egyedül a világ repceolaj termelése stagnált, csupán 28 millió tonna körüli éves termelési volumennel. A repceolaj a harmadik legnagyobb volumenben előállított növényi olaj a világon. A legkisebb volument 19,5 millió tonnával a napraforgóolaj képezi, amelynek a termelése 2013 óta folyamatosan nő. Kétszer gyorsabban nőtt az előállítása, mint a repceolajé, így annak komoly konkurensévé lépett elő. A repceolaj legnagyobb felhasználói Európa, de Kína, India és a fejlődő világ is keresi, főleg élelmiszer céljára. A legnagyobb exportőr pedig Kanada és feljövőben van Ausztrália is. Napraforgóolajból pedig Ukrajna és Oroszország exportja bővül folyamatosan.

DLG-Mitteilungen 2019
Itthonról: http://bit.ly/RSPO-palmaolaj
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!