Horsch Maestro – a sokoldalú és precíz szemenkénti vetőgép

Agro Napló
A Horsch már bemutatta az Agritechnicára megjelenő újdonságait, és ezek között van a megújult Maestro is.

A fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek az egyszerűségre. Mit jelent ez? A vetőgép legyen olyan egyszerűen kezelhető, mint még soha. Ez által nagyon kezelőbarát is!

Első körben a Maestro CC került átformálásra és lesz belőle két gép, a DV és CV.

A Maestro DV-ben a magtartály a kocsikon helyezkedik el, kétféle nagy műtrágyatartállyal, a 2800 literes vagy 3500 literes osztott tartállyal. A osztott tartály előnye, hogy kétféle műtrágyát tudunk kiadagolni. Ezenfelül a Maestro DV-nél a szemenkénti egységeket le lehet cserélni egy aprómagvető sínre, így egy gyors átszereléssel egy könnyű gabonavetőgépünk is van.

A Maestro CV lehet 8, 9, és 12 soros, ill. 45, 50, 70, 75, 80 cm 30 col sortávolságú kivitelű. A Maestro CV-ben már megtalálható a központi magtartályos rendszer is! A soronkénti 70 literes tartályok helyett lehetséges a nagy SW-hez hasonlóan központi magtartályos változatban is igényelni.

 

 

Azonban mindezek mellett a legfontosabb az adagolórendszer, és hogy miként kerül a vetőmag a talajba. Többéves fejlesztés során a Maestro CC-ben az adagolórendszert is lecserélik. A Horsch szlogen: egyszerűbben – gyorsabban – pontosabban, tökéletesen jellemezi az új rendszert.

A vetés kezdetekor a gépkezelő kiválasztja a vetőtárcsát, a magnak megfelelő méretet. Az adagolóba való behelyezés után és a vetőmagtankolást követően kint csak a mélységállítást kell elvégezni.
A monitor megmutatja a vetés milyenségét, akár ha kihagy vagy dupláz, azt a traktorfülkéből a vákuum szabályzásával lehet állítani.

A magmennyiséget is a monitoron állítjuk. A mikro-, illetve a műtrágyamennyiséget le kell forgatni, de ezt is, ha nem változik a fajtája akkor csak egyszer.

Az ejtőcsövet is optimalizálták, a még nagyobb pontosságért. A vetőbarázda aljára opcióba barázdafenék formáló éket is lehet kérni, amelynek a szerepe a még jobb beágyazásban van, és a laza homokos talajokra mondhatni kötelező is.

A műtrágyacsoroszlya egytárcsás és mélységtartó kerékkel ellátott, így az igen kötött talajokon nedves körülmények között még tovább lehet dolgozni.

A legújabb Maestro vetőgépekre az Axiál Kft.-nél az előrendelési szezon már elkezdődött!

 

- Szász Zoltán -
+36-30/743-0302

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Időjárásbiztos termelés

Időjárásbiztos termelés

Az időjárás olyan, amilyen. Mindig van olyan, akinek jó és olyan, akinek nem. Az elmúlt kb. 20 évben mindig arról beszéltünk, hogy próbáljuk megőrizni...

Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03