2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A szklerotínia a termés vámszedője!

Agro Napló
A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megjelennek a növényeken, a betakarítást követően a szklerotínia kitartó képletei, a szkleróciumok a földbe kerülnek. Életképességük 10 év is lehet, azaz bármikor képesek fertőzést indítani, ha érzékeny gazdanövény kerül a területre. Hirtelen szövetelhalást előidézve kényszerérés, ezermagtömeg-csökkenés, betakarítási veszteség lép fel, a terméskiesés akár 50–60%-os lehet bizonyos évjáratokban.

A repce esetében idén az időjárás kedvezett a fertőzéshez, repceállományokban a szkle­rotínia ivaros termőtesteit, az apotéciumokat is meg lehetett találni (1. kép), és a jellemző tünetek is megjelentek.

 

 

A napraforgó vetése után kialakult időjárás is kedvezett a fertőzésnek, a primer fertőzés tünetei megtalálhatóak a napraforgó állományokban.

Hogyan tudjuk a szkleróciumok mennyiségét, a fertőzési forrásokat megszüntetni a talajban?

Erre van a Coniothyrium minitans hiperparazita gomba, mely kizárólag a szkleróciumok elpusztítására specializálódott gazdaspecifikus faj. Ha az elmúlt években volt a szklerotíniára fogékony növény a területen, és fertőzést is tapasztaltunk ahová repcét tervezünk, ott érdemes a technológiába bevenni ezt a gombát tartalmazó készítményt. Hosszabb távon a talajunk mikrobiológiai készletét is gazdagítjuk ezen őshonos gombával.

 

 

Hogyan illeszthetjük a technológiába?

Repce vetése előtt a talajmunkákkal. Az őszi talajállapotok között intenzíven képes szaporodni, és „táplálkozni” a szkleróciumokkal, jelentős mértékben csökkentve azok életképességet és fertőzőképességét.

A tarlóhántások, talajmunkák előtt kijuttatni, és bedolgozni a talajba. Már egy sekély tarlóhántás is elegendő.

Ha a kalászos után a következő tavaszon napraforgót vagy szóját tervezünk vetni, akkor a tarlóhántás előtt is kijuttatható, majd bedolgozva késő őszig képesek lehetnek a talaj szklerócium tartalmát lecsökkenteni.

Milyen készítmény áll a rendelkezésre?

Ez az Öko-ni WP, mely a Coniothyrium minitans spóráit tartalmazza. Idén is megvásárolható glifozátot és adjuvánst tartalmazó Sclero Pro csomagokban kedvező áron. Ha deszikkálásra vagy tarlókezelésre használni fog glifozát hatóanyagot, és szeretné az Öko-ni WP előnyeit is megtapasztalni, most rendkívül kedvező költség mellett beállíthatja a technológiába.

 

Klein Róbert
bio termékmenedzser
www.kwizda.hu

A cikk szerzője: Klein Róbert

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pistázd meg!

Pistázd meg!

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetén...

„Fűnyírás” magas fokon

„Fűnyírás” magas fokon

2022 őszére sosem látott magasságokba emelkedtek a betakarítandó napraforgó kötési, eladási árai. A napraforgó-termesztési kedv ezzel arányosan nőtt,...

Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!