Csodájára jártak a Bayer Farmnak a Szent István Egyetem diákjai (x)

Agro Napló
A szihalmi Goldfarm Kft. telephelyén látta vendégül a legújabb növényvédelmi technológiák és fajták iránt érdeklődőket a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletága.
Sárbogárd – Nagyhörcsökpuszta, Széra Kft.

Mintegy 250 érdeklődő látogatott el 2019. június 12-én a Heves megyei Szihalomra, ahol a Goldfarm Kft. telephelyén kialakított parcelláknál a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletágának munkatársai mutatták be az érdeklődő partnereknek a vállalat legújabb, integrált növénytermesztési - és növényvédelmi megoldásait. A cég idén - immáron ötödik alkalommal -  négy helyszínen rendezte meg a Bayer Farmot. A szihalmi bemutatón a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem 25 diákja is részt vett. A Bayer Crop Science divíziójának egyik fő célja, hogy az agráregyetemeken tanulók pályaelhagyását megfékezze.

„2050-re közel 10 milliárdan leszünk a Földön. Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni igen nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer alapanyagaink 30 százalékát pusztítanák el. A Bayer egyik legfontosabb célkitűzése az innovatív megoldások fejlesztése a fenntarthatóság jegyében és ökológiai lábnyomunk csökkentése“ - mondta videóüzenetében Kyster Angéla, a Bayer Crop Science üzletágvezetője Magyarországon és az Alpok-Adria régióban.

Mintegy 250 érdeklődő látogatott el a Heves megyei településre, ahol a Goldfarm Kft. telephelyén kialakított parcelláknál a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletágának munkatársai mutatták be a vállalat új, integrált növénytermesztési megoldásait. A cég idén négy Bayer Farmot rendezett, a szihalmi bemutató a programsorozat harmadik állomása volt.

Szihalom, Goldfarm Kft.

Kisebb csoportokra osztották a program résztvevőit, akik a telephelyen kialakított hat állomáson testközelből is megismerkedhettek - a nemesítésnek köszönhetően - a legújabb kukorica-, és repcefajtákkal, valamint a vállalat vegyszeres növényvédelmi technológiáival. A hetedik állomáson pedig a hatósági engedélyeztetési folyamatokat és a Bayer méhvédelmi programját – a méhhotelek és méhlegelők fontosságát – mutatták be interaktív előadás keretén belül a Bayer Hungária Kft. szakemberei. Emellett a fenntartható mezőgazdaság kérdéskörét is részletesen körbejárták az eseményre ellátogató érdeklődőkkel.

Fotó: Lovász Csaba

A Bayer Farmra a Szent István Egyetem 25 fős diákcsoportja is ellátogatott. Az agráregyetem tanulói nagy érdeklődéssel hallgatták végig a parcellák mellett tartott információgazdag előadásokat. “Végre a gyakorlatban is megnézhettük, hogy egy nagyvállalat milyen erőfeszítéseket tesz az egyre növekvő emberiség élelmezéséért. Az itt elhangzott érdekességek sokkal jobban megmaradnak az emberben, mintha azokat az iskolapadból hallgatta volna végig. Számomra a Bayer Farm egyik legérdekesebb része az volt, hogy egy hatóanyag hogyan jut el az engedélyeztetésig, és milyen sok vizsgálaton kell átesnie ehhez. Növényorvos hallgató vagyok, ősszel végzek a Szent István Egyetem BudaSzihalom, Goldfarm Kft. i Campusának Kertészettudományi Karán és az államvizsga után szívesen dolgoznék hatóanyag-kísérletekkel”– mondta Iváncsik Bence.

Szihalom, Goldfarm Kft.

“Megdöbbentő volt egymás mellett látni a különböző növényvédelmi szerekkel kezelt és a teljesen kezeletlen parcellákat, amiket a kezelés elmaradása miatt számos károsító támadott meg, tönkretéve a növényeket. Növényorvosnak tanulok, így a jövőben is mindig tisztában kell lennem a piacon elérhető, és a kísérletek alatt álló növényvédelmi szerekkel, valamint a különböző fertőzésekkel. A családi házunkhoz tartozik egy szép, nagy kert, aminek ápolását a szüleim rám bízták. Otthon is az átgondolt vegyszerhasználat híve vagyok, hiszen mindenkinek fel kell tennie a kérdést önmagának: inkább ne használjunk növényvédő szereket, - aminek következményeként akár az egész termés kárba veszhet - vagy használjuk őket annak érdekében, hogy biztosan legyen mit ennünk? Jó dolognak tartom azt is, hogy folyamatosan próbálnak a nemesítők minél nagyobb terméshozamú fajtákat létrehozni, de ha az emberiség nem szab gátat a mértéktelen élelmiszerpazarlásnak, akkor komoly gondok elé nézhetünk” - vélekedett Vöő Csaba.

Az egyetemisták csoportjában három indiai cserediák is volt. Govindu Dayakar számára azért volt különösen fontos a Bayer Farmon való részvétel, mert India a világ második legnépesebb országa, ezért nagyon közelről érinti a gyarapodó népesség élelmezésének kérdése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!