„Ha van egy olyan növényünk, ami hasznot hoz, azt védjük is meg a Pictor®-ral!”

Agro Napló
Szautner Sándor Jász-Nagykun-Szolnok megye területén mintegy 7700 hektáron végez szaktanácsadást kisebb és nagyobb termelőknek egyaránt. Ebből partnerei hozzávetőlegesen 2500 hektáron termesztenek napraforgót, amit számos gombabetegség veszélyeztet. Ezért javasolja mindenkinek a kétszeres, preventív védekezést még az aszályos időszakokban is.

Szautner Sándor

A mintegy 90 termelő között vannak 300-800 hektáros gazdálkodók, de kis, 5-6 hektáron mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozók, őstermelők is. A Tiszaug és Törökszentmiklós között elterülő területek nagy részén őszi búza, őszi káposztarepce, hibridkukorica és napraforgó található, de akad lucerna, csemegekukorica, borsó, petrezselyem, paprika, és kajszi, őszibarack, cseresznye, valamint szőlő is.

„A napraforgó tekintetében az ötévenkénti vetésváltás megtartása a legnagyobb kihívás, gyakorlatilag nem is tartható. Jász-Nagykun-Szolnok megye 330 000 hektárnyi szántóföldjén évente nagyjából 75 000 hektáron van napraforgó, további majdnem 25 000 hektáron őszi káposztarepce, amihez hozzájön a zöldítésként vetett mustár-olajretek keverék, összességében tehát majdnem egyharmad területen ugyanazokkal a betegségekkel találkozunk, például a fehérpenészes szár- és tányérrothadással. Mivel a napraforgó térségünkben nagyon jól termeszthető, és a közeli feldolgozó miatt biztos a piaca, a termelők próbálják minél nagyobb területen termeszteni” - fejtette ki véleményét az agrármérnök és növényvédő szakmérnök.

A napraforgót veszélyeztető gombabetegségek természetesen évjáratonként változó jelentőségűek, de a leggyakrabban az alternária, a szklerotínia, a botrítisz, és a diaporthe üti fel a fejét az állományokban. A szakember szerint azonban a fehérpenészes szár- és tányérrothadás a legfontosabb betegség, de a gombafertőzések általánosságban is rendkívül nagy károkat tudnak okozni. „Azt nem mondom, hogy láttam 100%-os terméskiesést, de 80%-osat a 70-es években igen. Azóta persze sokat változott a technológia, de ma is 10-30%-os mínuszt tudnak eredményezni”.

Éppen ezért egyre gyakoribb a kétszeres, preventív jellegű védekezés, amit Szautner Sándor is rendszeresen javasol gazdálkodó partnereinek, hiszen a kezelés meglátszik a terméseredményeken. „Azért szoktam tanácsolni a Pictor® gombaölő szer kijuttatását, mert 3-6 mázsás többletet is eredményezhet, különösen, ha csapadékosra fordul az időjárás. Persze a termesztéstechnológiát komplexen kell vizsgálni. Az aszályos időszakokban is megéri két alkalommal permetezni, hiszen egyrészt nem tudjuk, mikor érkezik eső, másrészt a készítmény zöldítő, élettani hatása nagyon kedvező. Amikor pedig már megtörtént a baj, akkor hiába kapkodunk, a terméskiesés borítékolható” - fogalmazott az Aranymag Kereskedelmi, Szolgáltató és Termeltető Kft. ügyvezetője.

A javasolt két kezelésből az elsőt viszonylag korán érdemes elvégezni, amikor vontatott vagy függesztett permetezőgéppel is bejárható a terület. A szakember a Pictor® mellé lombtrágyát és rovarölő szert is javasol, hiszen ilyenkor poloska és levéltetű is jelen lehet az állományban. A második kezelés már hidas traktorral – esetleg repülővel – történhet csillagbimbós állapotban, amikor a gombaölő szer már a virágnak is védelmet nyújt. A kombinálhatóság természetesen itt is fontos, a lombtrágya ebben az esetben is javasolt.

Szautner Sándor a Pictor® bevezetése óta ajánlja a BASF gombaölő szerét partnereinek, hiszen az elsőként beállított kísérletek bizonyították, hogy érdemes kijuttatni, 15-20 %-os terméstöbbletet is eredményezhet. A befektetett összegnek pozitív hozadéka van átlagos növényegészségügyi helyzetben, tehát megéri az árát. Így aztán nem véletlen, hogy a szakember által szaktanácsolt napraforgó-terület több mint 50%-án használják a készítményt.

„Azért ajánlom partnereimnek a Pictor®-t, mert úgy vélem, hogy miközben a napraforgó az egyik legjövedelmezőbb növényünk, a folyamatos nemesítés ellenére is sok gombabetegség veszélyezteti, ami ellen védekezni kell. A kezelés megtérül, amitől biztonságosabb lesz a termelés. Úgy gondolom, hogy ha van egy olyan növényünk, ami hasznot hoz, azt védjük is meg!” - zárta beszélgetésünket Szautner Sándor.

Gribek Dániel

 

A cikk szerzője: Gribek Dániel

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Amistar® Prime Pack

Amistar® Prime Pack

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédő szer gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a ga...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!