Megoldások a megelőzés szolgálatában, amik semmibe nem kerülnek

Agro Napló
A biztonságos élelmiszer előállításának az egyik kulcsa az állattenyésztés körülményeinek, valamint az állattartó telepek kialakításában rejlik. Nagyon fontos, hogy a biológiailag biztonságos környezet ne az anyagi helyzettől függő, választható vagy elhanyagolható probléma legyen!

A biológiai biztonság egy teljes megelőzési program, ami azt jelenti, hogy a külső és belső kockázatok elemzésével a kórokozók távol tarthatók legyenek a haszonállatoktól, megszakítva a fertőzési láncot, biztosabbá téve a termelést.

Először is biztosítani kell a telep teljes zártságát, meggátolva illetéktelen személyek, járművek, állatok telepre való bejutását! Ha a telep körbe van kerítve, figyelni kell rá, hogy a kerítés be tudja tölteni a funkcióját. Folyamatosan ellenőrizni kell, az esetleges hibákat azonnal ki kell javítani. Az általános gyakorlattal szemben a kapukat, személybejárókat folyamatosan zárva kell tartani! A telepre csak a telepvezető tudtával, engedélyével lehet belépni, behajtani a telepi személy- és járműforgalom szabályainak betartásával.

Minimálisra kell csökkenteni a személyforgalmat, és a járműforgalmat is. A dolgozókon kívül lehetőleg más ne menjen be, és a járművek is a kerítésen kívül parkoljanak. Meg kell követelni a higiénés szabályok betartását a telepre érkező dolgozóktól is és az idegenektől is, különös tekintettel azokra, akik rendszeresen látogatnak más állattartó telepeket (állatorvos, tehergépkocsi-vezetők, kereskedő cégek területi képviselői stb.).

Fekete-fehér elv szerint működő öltözők komoly fejtörést, nagy kihívást jelentenek, pedig nem kell rögtön a NASA-tól segítséget kérni. A meglévő öltözőben kell kialakítani egy helyet az utcai- és külön egy helyet a telepi munkaruháknak. A telepi munkaruházat nem hagyhatja el az öltöző fehér oldalát, ott kell mosni és tárolni is! Ha valamilyen fizikai akadály, például egy pad választja el a két oldalt, tovább fokozódik a biológiai biztonság.

A kapunál, valamint valamennyi épület használt ki- és bejáratánál biztosítani kell és meg kell követelni a kéz- és lábbeli fertőtlenítést. A lábfertőtlenítő tálcát vagy ládát úgy kell kihelyezni, hogy azokat ne lehessen kikerülni vagy átlépni. A különböző műanyag kannákból minden bejárathoz lehet készíteni lábfertőtlenítő alkalmatosságot. Az elvárt viselkedésre felhívó táblák, plakátok nagyon hatékonyak, nevelő hatással bírnak.

Minimálisra kell csökkenteni a telepre behajtó gépjárművek forgalmát. A járműveket úgy kell tekinteni, mint a betegségek hordozóját. Szükség esetén a járműveket kívül és lehetőleg belül is le kell mosni.

Lehetőleg meg kell gátolni a vadmadarak és bármely más állatfaj istállókba való bejutását. Semmilyen egyéb más állatfaj sem kívánatos a telepen! Ha kutyát tartanak, akkor meg kell gátolni, hogy a kutya az istállókba, vagy egyáltalán azok közelébe jusson.

Az egyik legfontosabb feladat, hogy rendet kell rakni a telepen! Az istállókat, az épületek közötti területet, illetve a telep teljes területét folyamatosan rendben kell tartani. Össze kell gyűjteni a szemetet, meg kell szüntetni a tócsákat, tocsogókat, vegetációs időszakban a füves területeket rendszeresen kaszálni, a bokrokat irtani kell, ha esetleg gyümölcsfák vannak, a hullott gyümölcsöt gyűjteni kell. Fel kell számolni a használaton kívüli gépek, berendezések, hulladékok kupacait.

A rágcsálók jelenlétét minimálisra kell csökkenteni csapdák, illetve mérgek kihelyezésével. Az uniós szabályváltozások következtében a kártevőirtást már csak gázmesterek végezhetik. De az élőhelyek felszámolásával, a takarmánytárolókból kiszóródott takarmány feltakarításával, az ólakból kitermelt trágya azonnali elszállításával jelentősen lehet javítani a szakemberek munkájának hatékonyságát.

A közlekedőutakat folyamatosan tisztán kell tartani, a felhordott szennyeződéseket sepréssel, vagy mosással el kell távolítani. Állományváltáskor vagy csoportok áttelepítésekor a fertőtlenítés is indokolt. Nem szerencsés, ha az utakon a dolgozók, a járművek összevissza, egymás útját keresztezve közlekednek, ezért ki kell jelölni az állatcsoportok terelésének, szállításának, a telepre behajtó járműveknek, illetve a dolgozóknak a kötelező haladás irányát.

Az istállók tisztítása, fertőtlenítése a kulcsa a betelepített állomány egészséges fejlődésének. A tisztító- és fertőtlenítőszereket kötelező az előírások szerint használni. Csak az előírt koncentráció és hatóidő betartásával lehet hatékonyan mosni és fertőtleníteni. Mind az alacsonyabb, mind a magasabb töménységű munkaoldat kidobott pénz. Tehát érdemes tanulmányozni, odafigyelni, és betartani a gyártó által javasolt előírásokat. Az időben és hatékonyan elvégzett munka lehetővé teszi, hogy a tiszta és kifertőtlenített ólak akár napokig üresen álljanak, pihenjenek.

Figyelmet kell fordítani arra, hogy a telepre érkező anyagok és eszközök ellenőrzött forrásból származzanak, és tárolásuk is előírásszerű legyen. Minden telepre érkező anyagot, még a fertőtlenítőszeres kannákat is fertőtleníteni kell!

A termelők hajlamosak a megszokott módszereiket, régóta működő bevett szokásaikat alkalmazni addig, míg valamilyen fenyegetettség jelentkezik, vagy valamilyen hatósági intézkedést kell végrehajtani. A változtatás kényszere mindig egyfajta ellenállást vált ki, leginkább a vélt többletmunka vagy többletköltségek miatt. Pedig sokszor odafigyeléssel, következetességgel, fegyelemmel, ötletességgel rengeteget lehet spórolni. Le kell számolni a régi, megrögzött, rossz szokásokkal, beidegződésekkel, hiszen a semmibe sem kerülő megoldások magában az emberben rejlenek.

Fábián Imre

A cikk szerzője: Fábián Imre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Legutoljára tavaly márciusban írtam cikket a témában, akkor Bács-Kiskun megyében a kórokozó egyik altípusának (H5N8) megjelenését igazolta a hatóság e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?