2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Idejében szólunk!

Agro Napló
Az év indítását, a tél végi, kora tavaszi tevékenységet a tápanyagellátás oldaláról három nagy csoportra oszthatjuk, úgymint az őszi vetésűek lombtrágyázása, fejtrágyázása, illetve a tavasziak alaptrágyázása. Ennek megfelelően részletezném ezeket a technológiai lépéseket.

Lombtrágyázás

Időben leghamarabb a repce lombtrágyázására kerül sor. Javaslatunk gerincét a növényspecifikus YaraVita Brassitrel adja, amelyet 3 l/ha dózisban érdemes kijuttatni, a lehető legkorábban. A kisparcellás kísérletek (Sopronhorpács) több év átlagában 8% feletti terméstöbbletet realizáltak, egyértelműen bebizonyítva a YaraVita Brassitrel alkalmazásának hatékonyságát. Ezt mindenképpen érdemes még 1,5–2 l YaraVita Bortrac-kal kiegészíteni, még virágzás előtt. A teljes technológiánkban szerepel még egy kénes kezelés is, YaraVita Thiotrac-kal (min. 5 l/ha), amelyet már virágzás után javaslunk alkalmazni.

A kalászosok lombtrágyázását szintén a több tápelemet is tartalmazó növényspecifikus termékkel érdemes kezdeni, megalapozni. A YaraVita Gramitrelt alkalmazhatjuk csak egyszer, ekkor 3 l/ha dózist juttassunk ki a bokrosodás kezdetén. Természetesen hatásosabb, ha 2x2 l/ha mennyiséget juttatunk ki úgy, hogy a két kezelés között legalább 6–8 hét eltelik. Az őszi búza kisparcellás kísérletünkben (Szeged-Öthalom) két év átlagában 8% terméstöbbletet realizáltunk, ami teljes mértékben összhangban van a termelői tapasztalatokkal, eredményekkel. A minőség javítása, stabilizálása érdekében érdemes még egy kénes kezelést is beiktatni, a kalászvédelemmel egy menetben. Ehhez, csakúgy, mint a repce esetében a YaraVita Thiortac-ot javasoljuk, 5 l/ha dózisban kijuttatva.

A YaraVita lombtrágyákról érdemes még megjegyeznünk, hogy rendkívül magas hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, esőállók, kiváló tapadással rendelkeznek, valamint nagyon jól keverhetőek különböző növényvédő szerekkel. (A keverhetőséggel kapcsolatban mindig tájékozódjon a www.tankmix.com weboldalon, vagy a TankmixIT mobilalkalmazás segítségével.)

Fejtrágyázás

Ez az a technológiai elem, ahol a kijuttatás optimalizálása igen nehéz, erre univerzális javaslat nem igazán létezik, inkább a termékekről egy két gondolat. A YaraBela Extran az a MAS termékünk, amely hatóanyag-tartalmában alapvetően megegyezik a többi piaci szereplő termékével, fizikai tulajdonságaiban viszont egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Fejtrágyázásra javasoljuk még a ként és nitrogént tartalmazó, YaraBela Sulfan használatát. A benne lévő kén és nitrogén aránya összhangban van a növények ilyen jellegű igényével, egy időben, egy termékkel tudjuk biztosítani a nitrogén mellé szükséges kén mennyiségét. Általában a 2. fejtrágyázásra javaslom a kénes nitrogén használatát, természetesen az az ideális, ha minden alkalommal ilyen termék kerül kijuttatásra.

Alaptrágyázás

Tavaszi vetésűek alá a YaraMila termékcsaládot ajánljuk, ahol a széles NPK-arány gyakorlatilag bármilyen igény kielégítésére alkalmas. A magas hatóanyag-tartalom rendkívül kedvező fizikai tulajdonságokkal, kiváló vízoldékonysággal, mezo- és mikroelem-kiegészítéssel párosul. Ezen tulajdonságai teszik lehetővé a vetéssel egy menetben történő kijuttatását, átlagosan 150–200 kg/ha dózisban. Természetesen teljes felületre is ideális a termékkör, csak akkor 250–350 kg/ha mennyiségben. A termékek közül kiemelném a YaraMila 8-24-24 és a starterként is funkcionáló YaraMila 16-27-7 összetételt.

Gyuris Kálmán
Yara szaktanácsadó
+36 30 3839 341

A cikk szerzője: Gyuris Kálmán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

Repcetermesztőknek ajánljuk!

Repcetermesztőknek ajánljuk!

Még tombol a nyár, dübörögnek a kombájnok, telnek a magtárak, és az idő gyorsan telik, azt vesszük észre, hogy a jövő évi vetéstervet össze kell állít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!