Célszerűen és okszerűen, nehéz időkben is

Agro Napló
2020 márciusának második dekádjában íródnak e sorok. A már megszokott szakmai érvelések előtt sajnos nem mehetünk el azon globális/országos gondok mellett, melyek ezekben a napokban mindannyiunkat foglalkoztatnak, hisz ott vannak valamennyiünk életének mérlegén, az egyik serpenyőben. Jelen esztendőre biztosan rányomja majd a bélyegét, most még nem tudni pontosan, milyen mértékben és mennyi időre…

Ennek a bizonyos mérlegnek a másik serpenyőjében pedig ott az alapvetés, mellyel a gazdálkodó olvasó van tisztában csak igazán: kinn a határban az élet nem áll meg, nem állhat meg. Ehhez az élethez kívánunk segítséget nyújtani ebben a szezonban is, megbízható termékeinkkel, megoldásainkkal és szaktanácsainkkal.

Kalászosaink a novemberi esők után jellemzően jó kondícióban élték meg a telet, sőt az első fejtrágyák oldatba viteléhez is megkapták a kellő mennyiségű csapadékot. Néhány – fajtajellegből adódó – élettani tünettől eltekintve szépen bokrosodnak az állományok. Az előre jelzett hideg idő vélhetően visszafogja most a beindult vegetációt és a lassan erőre kapó gyomflórát is. A tavasz visszatértével kezdődhetnek az idei első – növényvédelemmel összekapcsolt – lomb­trágyázási munkák, a jól bevált YaraVita Gramitrellel a permetezőgépek tankjában. A YaraVita termékekre jellemző koncentrált hatóanyag-tartalom, összetétel, az egyedi formulázás, a kiváló esőállóság és a több hónapos tartamhatás mind-mind garanciát jelentenek a hatékony felhasználásra.

Kalászos gabonáink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, 2008 óta Magyarországon a YaraVita termékcsalád egyik zászlóshajója. Halványpiros színű szuszpenziós koncentrátum, literenként több, mint fél kg: 604 g/l összes hatóanyag-tartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt és felvételi dinamikát követő, ideális arányban. A speciális nedvesítő, felületi feszültség-csökkentő és ragasztóanyag szintén benne van a 10 literes kannákban. Ajánlott dózisa tavasszal, a legkorábbi kijuttatást alkalmazva 3 l/ha, vagy ha lehetőség van növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a megosztásra: 2x2 l/ha a javaslatunk. Bokrosodáskor (gyomirtással egy menetben) illetve szárbainduláskor, egészen a zászlóslevél kiterüléséig 2-2 l/ha, az intenzív vegetatív növekedési szakasz lombon keresztüli támogatásaként.

Akik még választás előtt állnak ezen a pici, ennek ellenére többszáz, különféle termékkel elárasztott magyarországi lombtrágyapiacon, azok számára engedtessék meg még egy érv, a fenti paramétereken túlmenően. Szűk másfél évtizedes talajvédelmi hatósági múltam során volt alkalmam a hazai termésnövelő anyagok piacát a „másik oldalról” is látni. Éves feladattervünk részét képezte a piacon lévő termékek ellenőrzése, melynek – sok egyéb, jogszabályban rögzített szempont mellett – elsődleges célja annak megállapítása volt: „az és annyi van-e benne, ami és amennyi rá van írva…”

Ha valaki lombtrágya és lombtrágya közt választani szeretne, két fontos dolgot tartson mindig szem előtt: ár/érték aránya, melyet az eddig leírtakon túlmenően még egy kulcsparaméter befolyásol, ez pedig az adott termék fajsúlya. A YaraVita Gramitrelnél ez az érték 1,646 kg/l, vagyis a 10 literes kiszerelésű termék nettó tömege 16,46 kg. 1967 óta az angliai Pocklington a YaraVita lombtrágyák gyártásának és fejlesztésének globális központja. 53 év fejlesztési munka eredménye kerül Önökhöz minden egyes kannában. A döntés helyességét azután az élet és a növény (mely maga az élet) úgyis visszaigazolja.

Bízva abban, hogy mire ez az írásom nyomtatásban megjelenik, túl leszünk a nehezén, minden tekintetben. Jó egészséget kíván mindenkinek:

Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.

A cikk szerzője: Szabari Szabolcs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?